Végre itt az őszi gombaszezon!

Tippek a természetbarát gombaszedéshez és a biztonságos gombalakomákhoz.

Fotó: Shutterstock

A védett területeket elkerülve, egy kiadós, egy-két napos esőzés után induljunk az erdőbe, mert a vizes talajból a csapadékos idő után néhány nappal nő ki a gomba. Nézzük, az országban merre érdemes indulni!

Magyarországon rengeteg féle gomba van, csak a Pilisi Parkerdőben 2000 félét számláltak össze (ebből 58 védett faj) – annak érdekében azonban, hogy a gombák még sokáig természeti kincseink maradhassanak, nekünk, gombászoknak is nagyon kell óvnunk a termést és az erdőt egyaránt. Először is figyeljünk, mire lépünk az erdőben! Második szabály, hogy a mérges gombákat semmiképpen ne fogjuk meg és ne is tapossuk el, mert így is szétszórhatják mérgező spóráikat, ráragadhatnak a kezünkre vagy a többi, ehető gombára.

Mennyit lehet?

Engedély nélkül személyes felhasználásra naponta és fejenként 2 kg-ot szedhetünk. Gondosan és figyelemmel járjunk el, csak a biztosan felismert, ehető gombákat szedjük le! Ha bizonytalanok vagyunk egy-egy darab kapcsán, akkor inkább vizsgáltassuk be a legközelebbi piacon a szedett gombákat. Az emberi fogyasztásra alkalmatlan, mérgező gombák is az erdei ökoszisztéma hasznos tagjai, ezért vigyázzunk rájuk is, ahogy fentebb írtuk, és még véletlenül se tapossuk el őket. Gombaszedéskor ne dúljuk fel a gombák élőhelyét, és figyeljünk arra, hogy a fokozottan védett természetvédelmi területen tilos letérni a turistautakról, így bármiféle erdei termés gyűjtése is tilos – ezen védett területek határát az erdőben tábla is jelzi.

Gombavizsgálati és gombász térkép:

Kattints erre a szövegre és megnyílik a térkép!

Gombavizsgálati és gombász helyek a NÉBIH oldalán elérhető nyilvános adatok alapján.

A NÉBIH oldaláról letölthetsz egy nagyon hasznos útmutatót a mérgező és ehető gombákról. Az erdőben járva az olyan területeken, kis tisztásokon találhatunk több gombát, ahol ritkább a fák lombja, mert ott a földet több eső éri, amit a kalaposok kifejezetten szeretnek. Szerencsével járhatunk még a sűrű és sötétzöld fű között kutatva is.

Magyarország legkedveltebb gombászhelyei, ahova érdemes elindulni:

  • Pilis
  • Őrség
  • Bakony
  • Mecsek
  • Börzsöny
  • Zempléni-hegység
  • Mátra

Fotó: Shutterstock

Így szedj gombát!

  • A gomba tönkjét óvatosan csavard ki a földből (kést ne használj, hogy fémmel ne érintkezzen).
  • A helyét avarral fedd be, hogy ne száradjanak ki a földben maradó, a továbbszaporodáshoz szükséges micéliumok (gombafonalak szövedéke).
  • Ügyelj rá, hogy ne szedj fel túl sokat egy területről, és a különálló gombákat is hagyd a helyükön, hogy szaporodni tudjanak.
  • A fiatal vagy túl öreg, megrágott vagy férges gombát hagyd az erdőben, és lehetőleg ne döntsd ki, mert ott még hasznosulhat akár élelemként, akár búvóhelyként.
AMI MÉG ÉRDEKELHET