1000 indiai futókacsával tesznek rendet egy dél-afrikai szőlősben

Nagyon hatékonyak.

Indiai futókacsa
Indiai futókacsa - Fotó: Shutterstock

Van egy szőlőbirtok a Dél-afrikai Köztársaság fővárosától nem messze, ahol elsőre szokatlannak hangzó, ámde hagyományosnak tekinthető módszert vetettek be a kártevők ellen: india futókacsákat.


A fokváros melletti Vergenoegd Löw nevű borászat birtokán úgy döntöttek, hagyományos módon veszik fel a harcot a szőlőket pusztító kártevőkkel. A praktika ugyan nem számít újkeletűnek, de a technológia előrehaladásával a legtöbb helyen már modern eszközökkel, vegyszerekkel védekeznek a szőlőkre káros élőlények ellen.

Ez is érdekelhet: Féltek, hogy nyoma veszett, de előkerült a negyedéve kóborló kanalasgém

A borászatban jelenleg egy 1000 példányt számláló india futókacsa-csapat lakmározik olyan, a szőlőkre veszélyes állatokból, mint a csigák, levéltetvek és a különböző férgek.

A birtokon egyébként már 1980 óta alkalmazzák a fürge szárnyasokat, akik méretükből adódóan könnyedén képesek bejutni a szőlőtőkék közé, kifinomult szaglásuknak köszönhetően pedig gyors tempóban tudnak lakmározni – ismerteti a helyzetet a Sokszínű Vidék.

A számottevő állomány kordában tartására még egy kacsamenedzsert is foglalkoztatnak, aki az irányítás mellett a szaporítórészlegért is felel. A szorgos kacsákat munkájuk végeztével kellemes pihenés várja, hiszen a jólét érdekében a dolgozók három csapatba osztották a madarakat. Míg az egyik csapat a szaporítórészlegen „dolgozik” és a második harmad szőlősök között tevékenykedik, addig a maradék kacsa nyugodtan sziesztázhat.

A szárnyasok munkaideje általában reggel 9-től délig tart, ezidő alatt a látogatóknak egy piknik keretében lehetőségük van figyelemmel kísérni őket.

A foglalkoztatásból a nyári szünet sem marad ki, amit a dolgozók taktikusan a szőlő érésének idejére időzítenek. A kacsák ugyanis idővel rájöttek, hogy nemcsak a rovarok számítanak remek fogásnak, hanem a szőlők is, így a birtokon kénytelenek voltak ebben az időszakban szabadságra küldeni őket.

Ezt olvastad már? Sarkvidéki vendég totyog a Kiskunsági Nemzeti Parkban

A borászat tulajdonosa egyébként azon dolgozik, hogy másokat is meggyőzzön a kacsák hasznosságáról, hiszen az állatok amellett, hogy remek munkaerőnek számítanak nem is szennyezik a környezetet.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET