Kémkedéssel vádolták, bizonyíték híján kiengedték a börtönből a galambot

Kemény hónapjai lehettek.

galamb

2023 májusában zártak rács mögé egy galambot Mumbaiban, miután az indiai hatóságok egy gyanús, kínai nyelven íródott feliratot fedeztek fel a madár lábán található jelölőgyűrűkön. Az illetékesek azt hitték róla, hogy kémkedni jött az országba, ám hosszas oknyomozást követően megállapították, hogy a galambnak semmilyen hátsó szándéka nem volt.


Vicces szituációba keverte magát a mumbaii rendőrség, miután tavaly „láncot raktak” egy, a város bizonyos kikötőjében ólálkodó galamb lábaira. A nyomozókat aggodalommal töltötte el, hogy a galamb lábaira akasztott jelölőgyűrűkön kínai szöveg volt olvasható, ezért inkább biztosra mentek és befogták a madarat.

Ugyan abszurdnak tűnhet, hogy egy galamb nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet, ám a történelem során többször bíztak meg galambokat ilyen feladattal.

Ahogy azt a hamuesgyemant.hu is írja, Nagy-Britannia például az első és a második világháború alatt is postagalambokat használt titkos üzenetek kézbesítésére a front és a hátország között.

A legnagyobb hírnévre egy Gustav nevű madár tett szert, aki a Brit Királyi Légierő „munkatársa” volt.

Gustav hat társával egyetemben fontos szerepet játszott a háborúk idején, ugyanis a Légierő őket használta arra, hogy információkkal lással el a Reuters hadi tudósítóját, Montague Taylort. A normandiai partraszállás napján Gustavra osztották ki a nemes feladatot, aminek keretében a galamb kézbesítette a Taylor által írt tudósításokat Angliába.

A farkasokkal már nehezebb lenne a művelet: Ilyen még nem volt: több mint 1200 kilométert gyalogolt egy szürke farkas Európában

Fotó: Syed Ahmad / Unsplash

Nem a britek voltak az elsők, akik kihasználták a madarak kiváló tájékozódási képességét; már az ókorban is jól tudták, hogy a galambok tökéletes postások.

A perzsa királyi udvarban például több tucat hadigalambot tartottak, de Dzsingisz kán, Julius Caesar és még az ókori görögök is rendszeresen üzentek velük – utóbbi nemzetnél például az olimpiai játékok győztesét is így hirdették ki.

Fotó: Sreenivas / Unsplash

Ezek alapján a mumbaii hatóságok intézkedése már nem hangzik annyira furcsának. A szóban forgó madárról azonban nyolchónapos fogságát követően kiderült, hogy egyáltalán nem sántikált rosszban. Azt ugyan nem tudni, miről szóltak a lábán lévő jelölőgyűrű feliratai, de

a madár helyzete tisztázódott, miután a hatóságok is rájöttek, hogy egy, a gazdájától elszökött, tajvani versenygalambot sikerült lecsukniuk.

Ellenben a majmok nem titkolják hatalmi törekvéseiket: Majomhadsereg szállt meg egy thai üdülővárost, menekülnek a turisták

A galamb szökése közben India felé vette az utat, ám valószínűleg az incidenst követően messziről el fogja kerülni az országot.

A rendőrség végül átadta a sportolót a környezetvédőknek, akik nemrég visszaengedték őt a természetbe.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET