Lehet pink a sarki fény? Hogyne!

Sok utazó bakancslistáján szerepel az északi fény, de hogy rózsaszínben?!

Fotó: Markus Varik

Nem régen írtunk arról, hogy már vonattal is eljuthatunk Lappföldre, ahol, ha minden körülmény adott, láthatjuk a sarki fényt. Akár olyan színben is, amire eddig nem is gondoltunk - egy északi fény túrákra szakosodott cég idegenvezetője látott már hasonlót.

Fotó: Markus Varik

Sarki fények akkor képződnek, amikor a Föld mágneses mezőjében elektromosan töltött elektronok és protonok ütköznek a semleges atomokkal a felső légkörben. Létezik északi és déli sarki fény is: a jelenséget az északi féltekén aurora borealisnak, a délin aurora australisnak nevezzük. Általában zöldes-sárgás élénk színben pompázik, amely fátyolosan borul az égboltra, ám lehetnek olyan légi együttállások is, amikor a sarki fény színe megváltozik. Egy tromsøi utazási iroda alkalmazottja az egyik túráján nagyon ritka, rózsaszín sarki fényt fotózott, mely rikító pink természeti jelenség akkor keletkezik, ha a napvihar bekavar.

Fotó: Markus Varik

Markus Varik a Greenlander cég idegenvezetője tíz éve kalauzolja a turistákat Lappföldön, de még soha nem látott ehhez hasonlót. Volt már olyan, hogy keveredett egy kis lila vagy pink a zöldbe, de ilyen erős rózsaszín sávot még sosem látott azelőtt, pedig közel 1300 túrát levezényelt már a környéken. Az idegenvezető azon az estén rengeteg képet készített, a fotóin jól látszik az égboltot betöltő intenzív szín.

Mi történt?

A novemberi erős napvihar átmeneti rést okozott a Föld mágneses terén – ez pedig lehetővé tette, hogy a napszél a szokásosnál nagyobb mértékben behatoljon a Föld légkörébe. Egy különösen erős napkitörés részecskefelhője elérte a Földet és behatolt az atmoszféra legfelső rétegébe, a magnetoszférába. Ahogy a nagy energiájú töltött részecskék behatoltak a felső légkörbe túlmelegítették a gázrészecskéket (ez esetben a nitrogén ragyog pink színben), amik a hevítés hatására felragyogtak, és a jól ismert fényjelenséget okozták. A neon rózsaszín természeti jelenség november 3-án, 18 óra körül ékesítette az eget és csak két percig volt látható.

AMI MÉG ÉRDEKELHET