Turistaadó: ezekkel az úti célokkal bővül a lista 2024-ben

Egyre több ország alkalmazza az adóformát.

Az utazások tervezésekor sokak számára az egyik legfontosabb szempont az úti cél megfizethetősége. A tömegturizmus miatt viszont egyre több helyen vezetnek különböző idegenforgalmi adókat, melyet a legtöbbször a helyszínek értékeinek megőrzésére, annak fejlesztésére és a helyiek megsegítésére fordítanak. Összegyűjtöttük azokat a városokat, ahol idén már számolnunk kell az újdonsült költséggel.


Amszterdam – Hollandia 

Arról már mi is beszámoltunk, hogy Amszterdam turistaadója Európa-szerte a legdrágábbnak számít. 2024-től a hoteleknek 7 százalék helyett 12,5 százalék adót kell fizetniük a vendégeik után, de a hajós utazások esetében is megemelkednek a költségek: 8 euró helyett így idén már 11 eurót kell fizetniük. Előbbi esetében ez annyit jelent, hogy a 15,25 euró (kb. 5900 forint) helyett 2024-ben 21,8 eurót (kb. 8500 forintot) kell majd kifizetni a turistáknak egy-egy vendégéjszaka után.

Az amszterdami helyzetről itt írtunk bővebben: Amszterdam emelne a turistaadón, az összeg Európa legmagasabbja lehet

Bali – Indonézia

2024. február 14-től romantikus ajándékként a Balira látogató turistáknak 350 ezer indonéz rúpiát (nagyjából 3300 forintot) kell éjszakánként fizetniük adóként. Az illetékesek szerint az extra jövedelmet a természet, illetve kulturális helyszínek védelmére fogják használni – írja a Lonely Planet.

Japánban is hasonló várható: Japán eddig bírta a turistákat: szigorító intézkedések jöhetnek

Barcelona – Spanyolország

Barcelona 2024 áprilisában emel az önkormányzati idegenforgalmi adó mértékén, így a szálláshelyeken az eddigi 2,75 helyett 3,25 euró (kb. 1200 forint) megfizetésére kell vállalkozniuk a turistáknak. Ezt viszont „mindössze” hét éjszakáig bezárólag kell kiadni, így aki ennél többet tervez Barcelonában maradni, annak is elegendő hétszer 3,25 eurót fizetni.

Az illetékesek nagyjából 100 millió eurós bevételt várnak az emeléstől, amit az infrastruktúra fejlesztésére, a természetvédelemre, illetve a helyi törvények betartatására tervezik költeni.

Barcelona mellett egyébként Valencia régiója is emelni készül az eddigi 50 centes adón, ami így már két euróra (kb 750 forintra) rúgna – tehát ez a változás olyan népszerű úti célokat is érinteni fog, mint Alicante, Benidorm vagy Costa Blanca.

Izland

Izland egyre kedveltebb a turisták között, a népszerűséget viszont könnyen a természet bánhatja. Azt még nem tudni, hogy pontosan mikortól kell többet fizetni, ám Katrín Jakobsdóttir miniszerelnök szerint nem kell magas összegekre gondolnunk.

Az így befolyt bevételt Izland természeti kincseinek megóvására, különböző fenntartható kezdeményezésekre, illetve az infrastruktúra és a szolgáltatási szektor tehermentesítésére költenék.

Izlandról itt írtunk bővebben: Izland megóvná természeti kincseit, bevezethetik a turistaadót

Manchester – Egyesült Királyság

2023 áprilisában Anglia harmadik legnagyobb városa országszerte elsőként jelentette be, hogy turistaadót fog kivetni. A városba utazóknak egyetlen fontnak megfelelő összeget kell az itt töltött éjszakál után fizetni, a reményeik szerint mindez nagyjából hárommillió fontos bevételt generál majd Manchesternek.

Várhatóan az extra bevételt az utcák tisztaságára, a nagyobb eseményekre, fesztiválokra és konferenciákra fogják fordítani.

A kezdeményezéshez elképzelhető, hogy Edinburgh is csatlakozni fog, ahol a tervek szerint 2026-tól lép majd érvénybe az új rendszer.

Olhão – Portugália

Algarve üdülőtérségének legnagyobb halászkikötője már 2023 júniusától kezdve szedi be a turistaadót. A kéteurós költséget a frekventáltabb hónapokban (áprilistól októberig) kell megfizetni, az év többi időszakában ez egyetlen euróra csökken.

Thaiföld 

Thaiföld is még 2023 nyarán vezette be a turistaadót, így az utazóknak idén is egy 300 bahtos (közel háromezer forintos) kiadással kell számolniuk. Akik hajóval érkeznének az országba, azoknak ennek az összegnek a felét kell megfizetniük.

A thai kormány szerint a pénzt a turizmusból fakadó károk enyhítésére, illetve összeségében a turisztikai szektorra fogják költeni.

Velence – Olaszország

Velencében évek óta vitatkoznak arról, hogy hogyan tudnának enyhíteni a túlturizmus okozta nehézségeken. A városból már a nagyobb hajókat kitiltották, és a különadó rendszerét is sokáig fontolgatták. A részletekben végül tavaly sikerült megállapodni, így 2024 tavaszától kezdődik a tesztidőszak, melynek keretében azoknak látogatóknak, akik egyetlen éjszakát sem töltenek el a városban egy öteurós adót kell fizetniük.

Ráadásul Nyártól már a turistacsoportokat is korlátozzák Velencében

+1 Dánia

Dániában várhatóan 2025-től kezdenek el tárgyalni arról a különadóról, amit a jövőben mindenkinek, aki repülővel utazik az országba meg kell majd fizetnie. A zöldadó keretében az Európából érkező utasoknak nagyjából háromezer, a közepes távú utazóknak 12 ezer, míg a hosszú utat megtevő látogatóknak körülbelül 19 ezer forintnak megfelelő dán koronát kéne fizetniük – a tervek szerint az intézkedés még 2030 előtt érvénybe léphet.

Az így keletkezett bevételt a kormány kizárólag a légiközlekedés zöldítésére fordítanák.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET