Hatalmas meglepetés: évtizedek óta „bujkáló” denevéreket láttak a Mecsekben

Fokozottan védett állatoknak számítanak.

denevér, hosszúszárnyú denevér

Óriási meglepetés érte a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársait, ugyanis évtizedek óta nem látott számú denevérkolóniára bukkantak a Mánfai Kőlyuk-barlangban. A 175 példányból álló hosszúszárnyú denevércsaládra a március elején elvégzett állományfelmérés során találtak rá.


A szokásosan március elejére időzített telelő denevérállomány-felmérés során meglepő adatokra lettek figyelmesek a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) munkatársai. A Mecsek egyik legjelentősebb denevér telelőhelyén, a fokozottan védett Mánfai Kőlyuk-barlangban egy 175 példányból álló hosszúszárnyú denevérkolóniát fedeztek fel, melyek alacsony egyedszámuk miatt a fokozottan leginkább veszélyeztetett kategóriába tartoznak.

A barlang automatikus detektor adatai alapján az állatok február vége felé, több hullámban érkeztek meg a rejtekhelyre.

A hosszúszárnyú denevérek elsősorban Európa déli részén, a Közel-Keleten és Afrika bizonyos területein honosak, Magyarországon nagyon kevesen fordulnak meg. A Sokszínű Vidék kiemeli; a hazai 4-5000 példányt számláló kolónia az 1980-as évekre teljesen eltűnt a barlangból, ez főként annak tudható be, hogy a barlangból víztározót csináltak és lezárását nem éppen a denevérek számára ideális módon vitték végbe.

A kétezres évekre viszont pár példány elkezdett visszatérni, és az akkor bevezetett denevérvédelmi beruházásoknak köszönhetően manapság már fontos nászhelynek, illetve téli és tavaszi átmeneti szálláshelynek számít a barlang.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban is buli van: Ritka vendég: pelikánt fotóztak a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Ugyan szülőkolóniájuk egyelőre még nincs, a nemzeti park szakemberei bizakodók a jövő tekintetében:

„Mivel a Dunántúlon csak a Szársomlyó barlangjaiban ismert szaporodó kolóniája, és a Mánfai Kőlyuk-barlangban nászoló és telelő állománya, a DDNPI nagy hangsúlyt fektet a faj védelmére és a védelmet megalapozó kutatásokra, védelmi célú beruházásokra”

– olvasható DDNPI közleményében.

Magyarországon egyébként a hosszúszárnyú denevér fokozottan védett fajnak számít, természetvédelmi értéke 250 ezer forint. A közepes méretű állat testtömege nagyjából 10-14 gramm, és éjszakai rovarokra, főleg lepkékre szokott vadászni.

Itthon a legnagyobb számban az Északi-Középhegységben fordulnak meg, és szinte kizárólag barlangokban, valamint felhagyott bányavágatokban tanyázik.

Ha meghozta a tavasz a kedved: 6 csodás kirándulóhely, ha aktívan töltenéd a hosszú hétvégét

Nem nagyon szereti, ha megzavarják, a barlangok bejáratára szerelt rácsok pedig nagyon kedvezőtlenek számára. A 20. század középén még számos nagy, több ezer példányt kitevő kolónia élt Magyarországon, ám a barlangok – például barlangászati, turisztikai céllal történő – hasznosítása miatt mára már csak ennek töredéke figyelhető meg itthon, de Európában is.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazin néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET