Petőfi nyomában – felejthetetlen belföldi hosszú hétvége tele programokkal

Bács-Kiskun Vármegye a Petőfi 200 keretében rengeteg látnivalót kínál.

Petőfi 200
Fotó: Drive magazin

Merre járt Petőfi? Hol született? Mi ihlette meg? Petőfi Sándor nemcsak irodalmi alak, egyszerre történelmi hős, akinek a verseit ma is büszkén szavalják a gyerekek március 15-én. Születésének 200. évfordulóján a Drive magazin végigjárta a nevezetességeket Bács-Kiskun vármegyében, és egy hosszú hétvégére való programot ajánlunk.

Ahogy Petőfi szerette

Nehéz lenne kiemelni egy látnivalót, amit mindenképp érdemes megnézni Petőfi szülővárosában vagy környékén, mert annyi színvonalas emlékhely, múzeum és a bicentenáriumra készült gasztronómiai különlegességgel várnak idén, hogy egy 2-3 napos túra is kijön belőlük. Ha gyerekekkel utazunk, nem kell nagyon variálni a programokkal, kulináris élménnyekkel, mert minden gyerekbarát és érdekessé tehető a kicsiknek és kamaszoknak is. Vármegye szerte gondoltak a turistákra és a Petőfi-kedvelő helyiekre. Rögtön a megyeszékhelyen, Kecskeméten megkóstolhatunk egy autentikus Petőfi-menüsort a Kecskeméti Csárdában, amelyben székelygulyást, túrós csuszát és egy igen érdekes duót, a bundás almás sült sertésszüzet is megkóstolhatjuk, a desszert pedig egy egyszerű, de nagyon ínycsiklandó tejes pite baracklekvárral, pálinkával flambírozva. A kiadós ebéd után sétáljunk egyet Kecskemét belvárosában, ahol nem régen adták át a gyönyörűen felújított Városházát és templomot. Ha ezek alapján rákaptunk Petőfi kedvenceire, akkor a kiskunfélegyházi Sirius Étteremben is megízlelhetjük a költő favoritjait.

A költő 2023-as „kiadása"

Fotó: Drive magazin

Bánföldi Szilárd, a Petőfi 200 arca

A háromnapos program alatt végig elkísért bennünket Bánföldi Szilárd színész (a budapesti Újszínház művésze), aki a Petőfi 200 emlékév arca és az bicentenárium imázsfilmjének szereplője is. Szilárddal rengeteg, az emlékévhez köthető programon találkozhattunk eddig is, és a bicentenárium végéig a továbbiakban is fel-feltűnik majd. A napszemüveges Petőfi látványa főleg a gyerekeknek lehet nagy élmény, ráadásul Szilárd annyira beleásta magát Petőfi életrajzába és életművébe, hogy szívesen válaszol a költővel kapcsolatos kérdésekre is az eseményeken.

Az ikonikus Pilvax

Fotó: Drive magazin

Kávés Pilvax-szelet

A finom ételek után akár desszertként is fogyaszthatjuk a Kunság-Szesz Zrt. kávélikőr különlegességét, a Pilvax-likőrt – ez szintén a kétszáz éves jubileumra készült kuriózum, és rengeteg helyen kapható. Az édesszájúakra ugyanakkor az egész vármegyében gondoltak: Soltvadkerten a híres Szent Korona Cukrászdában megszületett a Petőfi Sándor ihlette Pilvax-szelet, ez a mennyei, kávés-krémes süti, amely feleleveníti a költő világát és a híres Pilvax Kávéház hangulatát.

Borkülönlegességek az Alföldről

Ha szereted a finom borokat, és szeretnél néhány különlegességet megkóstolni, akkor foglalj asztalt a Kunsági Borvidék egyik legjobb borászata, a Szentpéteri Borház éttermébe, ahol egy 5-7 tételes borvacsorán vehetsz részt. Majd vásárolhatsz is a vinotékában, ha beleszeretsz valamelyik nedűbe, ami nagy eséllyel megtörténik, hiszen kellemes, díjnyertes italokat kínálnak.

Petőfiék kenyérlángosa

Fotó: Drive magazin

Az eredeti konyhában készül a kenyérlángos

Gasztronómiai körutazásunk még nem ér véget, irány Szalkaszentmárton – Petőfi egykori lakhelye –, ahol a remek állapotban lévő Petrovics-házban még működik, az anyuka, Hrúz Mária (felújított) kemencéje, amelyben isteni kenyérlángost sütnek a mai napig, amit mi is megkóstolhattunk, ráadásul még melegen. Itt található egyébként a Petőfi Sándor Emlékkiállítás rengeteg családi relikviával, még láthatjuk a család pincekocsmáját, a mészárszéket is korabeli felszerelésekkel. A parasztház hatalmas kertjében népi játékokat próbálhatnak ki a gyerekek, és megtekinthetjük a költő egykori alkotószobáját is, ahol a Felhők-ciklus művei születtek. Kérésre körbe is vezetnek bennünket a házban.

Szórakoztató János Vitéz

Fotó: Facebook

A János Vitéz Látogatóközpont

A Petőfi-túra következő állomása a kiskőrösi János Vitéz Látogatóközpont, ahol egy hihetetlenül ötletes interaktív kiállításon vehetünk részt: mesés labirintuson kell átjutni, miközben felelevenednek előttünk Petőfi híres művének egyes fejezetei. Olykor a kölcsönkapott tableten kapunk instrukciókat arról, hogyan mehetünk tovább vagy éppen milyen kalandok várnak még ránk. A túrán részt vevő összes felnőtt (!) egyhangúlag kijelentette, hogy ez volt a túra egyik csúcspontja, annyira élvezték a programot.

Fotó: Drive magazin

Itt született Petőfi még Petrovics Sándorként

A látogatóközpont mellett áll a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum is, amit szintén kár lenne kihagyni! Állítólag a valódi, családi szülőágy is látható a teljesen épen maradt régi parasztházban. Elképesztő látvány egyébként a modern városrészben ez a több száz éves épület. Ha a legkisebbeket nem köti le az emlékmúzeum, akkor a látogatóközpont melletti szuper játszótéren biztosan kimozgathatjuk őket, amíg a többiek körbejárják a tárlatot.

Irány a természet!

Ha úgy érzed, elég volt a múzeumokból, és a rengeteg finom falatból, akkor tölts el egy napot a Kiskunsági Nemzeti Parkban, ahol rengeteg vezetett túra közül választhatsz: vannak rövidebb, gyerekbarát és hosszabb ismeretterjesztő verziók is. A vármegyei önkormányzat szervezésében indított vezetett túrák lehetőséget adnak arra, hogy közelebbről is megismerjük Petőfi Sándor egykori kedvenc tájait, az Alföld szépségét és persze az ott honos élővilágot, a különleges, csak ott élő növényeket, a ritka madarakkal és hüllőkkel egyetemben. Június 24-én még a következő vezetett programok közül választhatunk:

  • Látogatás a Rákosivipera-védelmi Központba, a Petőfi emlékév alkalmából
  • Hajóskapitányként a Tiszán – vízitúra jogosítvány nélkül vezethető kishajókkal
  • Éjszaka a múzeumban – Tisza-völgyi Bemutatóház, Fehér-tó
  • Pumi kutyakiállítás és terelőverseny Bugacon
Egészen augusztus végéig hirdetnek még a Petőfi emlékévvel kapcsolatos túrákat, így érdemes folyamatosan figyelni a programnaptárat!

Fotó: Facebook

Úton-útfélen láthatunk gólyafészkeket

Petőfi-térkép is van már

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK) szakértői mindent adatot átvizsgáltak Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára és több interaktív térképen helyezték el a költő verseit történelmi adatokkal fűszerezve. A BTK Katt(anj) a tudományra! weboldalán egy nagyszabású térképen mutatják be, milyen versek, verskötetek kapcsolódnak az egyes településekhez. Ha tehát Bács-Kiskunban barangolunk, érdemes követni az egyes állomásokat!

A megérdemelt lazítás

Ha végigjártuk a kunsági Petőfi-túrát, lezárásképp feltétlen lazítsunk egyet a Kiskőrösi Rónaszéki Kempingben és a gyógyfürdőben. A kemping gyönyörű, bár nem az ország legnagyobbja, ami inkább az előnyére válik, mert családias a hangulata, és nem is kell fél órát gyalogolni a büféig vagy a mosdóig. A kemping és a gyógyfürdő egyben van (a komplexumhoz egy kicsi szálloda is tartozik), tehát csak kilépünk a lakóautóból és már mehetünk is a 35 vagy 38 fokos kinti termálmedencébe vagy a hűsölést kínáló úszómedencébe. A fedett részen is van uszoda, gőzkabin, finn szauna, merülőmedence és infraszauna, hogy teljes legyen a wellnessélmény. Ennél jobb befejezése nem nagyon lehet egy belföldi kulturális és gasztrotúrának!

AMI MÉG ÉRDEKELHET