Tipp hosszú hétvégére: Csak néhány órára van ez a festői kisváros

A cseh városban érdemes eltölteni egy hosszú hétvégét.

Český Krumlov csehország
Fotó: Shutterstock

Budapesttől csak 448 kilométerre van autópályán ez a csodálatos középkori, cseh város, aminek az óvárosát a Moldva folyó öleli körbe. Magával ragadó, olcsó és nem is olyan zsúfolt, mint Prága, így megér egy hosszú hétvégét, ha igazán szépet szeretnél látni. Egy rövid kalauzt állítottunk össze Český Krumlovhoz!

Český Krumlov sokban hasonlít Prágára, de legénybúcsú-dózis nélkül, ráadásul sokkal-sokkal közelebb van hozzánk, mint a cseh főváros. A várost UNESCO 1992-ben a világörökség részének nyilvánította, és amint megérkezel a városba, érteni fogod, hogy miért: ezt a helyet meg kell őrizni ebben a formájában, amíg lehetséges! Elragadóan bájos, labirintusszerű barokk utcáin végigsétálva a központban található hatalmas kastélyegyütteshez jutunk. A városka nyáron igazán gyönyörű, de ősszel, a sárguló levelek színpompájában is csodás, amikor pedig hó borítja, olyan, mint egy mézeskalács-falu. Bármelyik évszakban szánsz erre a városra egy hosszú hétvégét, nem fogsz csalódni!

Mit csináljunk Český Krumlovban?

  • A városban mindenképp kóstoljunk meg néhányat a hagyományos cseh ételkínálatból egy élőzenés vendéglőben, de a kisebb sörözőkben is mindig van néhány autentikus étel – a sörözőkben általában van olcsó menü. Mi más lenne az egyik legjobb helyi étterem neve, mint Svejk? Mindenképp foglalj asztalt és térj be egy kiadós vacsorára a Svejkbe!
  • Nem szabad kihagyni a középkori várat, de macskaköves az egész óváros, úgyhogy erre alkalmas lábbeliben nézelődj! A szandál nem biztos, hogy a legjobb választás, még akkor sem, ha nagyon meleg van!
  • Az Egon Schiele Art Centrumban folyamatosan újabb és újabb modern művészeti kiállításokat nézhetsz meg. Hogy kerül egy cseh városba Schiele-múzeum? Érdekesség, hogy az osztrák művész édesanyja Český Krumlovból származik, és a fiatal festő 1910-ben rövid ideig ebben a városban alkotott szerelmével és barátaival, ám a cseh kisváros lakói botrányosnak tartották a művész és különös társasága viselkedését, így távozásra kérték fel őket. Akkoriban egyébként a művész túlfűtött, erotikus műveit nem tudták még eléggé értékelni, ma pedig egy állandó Shiele-kiállítást és egy róla elnevezett múzeumot láthatunk abban a városban, ahonnan elüldözték.

Szállás és közlekedés

Egyágyas szoba az Airbnb-n átlagosan 35 000 Ft /éjszaka áron elérhető, több ágyas hostelszobában olcsóbban is találhatunk szállást, a három csillagos hotelekben viszont 50 000 Ft alatt nem nagyon találni szállást főszezonban. Parkolni az óvárosban szinte egyáltalán nem lehet, mindenképp tedd le egy parkolóházban az autót, és közlekedj gyalog, biciklivel vagy tömegközlekedéssel. A belvárosi rész olyan kicsi, hogy gyalog is könnyen bejárható.

Nézd meg a videót, mi minden vár ​Český Krumlovban!

youtu.be

[4K] Walking in Cesky Krumlov, medieval town in Czech Republic
AMI MÉG ÉRDEKELHET