Erre számíthatsz, ha a horvát vagy görög tengerpartot célzod meg

Rekordok születhetnek a turisztikai szektorban.

görögország

2024-ben a húsvéti hosszú hétvége jelentette sok helyen a turisztikai szezon kezdetét: így történt ez Horvátországban is. Szomszédunk mellett a görög turizmus szintén arra számít, hogy idén csúcsot dönthet országuk a turisták számát tekintve.

A húsvéti hétvégén több mint 110 ezer turista révén közel félmillió vendégéjszakát regisztráltak a horvát tengerparton, így kijelenthető, hogy erősen startolt el a 2024-es turistaszezon Horvátországban – még akkor is, ha a számok közel azonosak, mint egy évvel ezelőtt húsvétkor, hiszen akkor két héttel korábban volt az ünnep.

Pár alternatív célpont: 5 radar alatti tengerpart Európában, ha kerülnéd a zsúfolt strandokat

Photo by Hans-Jürgen Weinhardt on Unsplashpeople near seashore during daytime

A pihenni vágyók legnagyobb arányban Németországból és Ausztriából érkeztek, de sok szlovén és olasz vendég is kikapcsolódott Horvátországban, írja a Haszon a VG alapján.

Ugyanakkor viszonylag kevés magyar utazott ki a négynapos hosszú hétvégén, de ez nem feltétlen meglepő, hiszen a hazai turisták leginkább a nyári időszak alatt látogatnak el a dalmát tengerpartra.

Ha Horvátország felé vennéd az irányt: 4 látványos autós útvonal Horvátországban, ha kocsival vágnál bele a nyárba

Fotó: Lawrence Chismorie/Unsplash

Brela, Horvátország

Horvátország idegenforgalmi rekordszezonja egyébként még 2019-ben volt, amikor több mint 21 millióan választották nyaralási célpontnak az országot, és összesen 110 millió vendégéjszakát töltöttek el. 2023 nyara nagyon sokáig úgy nézett ki, hogy megdöntheti ezt, végül az utolsó hetek nem hozták azokat a számokat, amik kellettek volna az új csúcshoz.

Idén viszont újra hatalmas tömegre számítanak a helyiek, így amennyiben Horvátországba utaznánk a főszezonban, készüljünk fel a turistákkal tömött helyekre a népszerűbb célpontokon.

Ami Görögországot illeti

Fotó: Emy Nguyen/Unsplash

Az előzetes foglalások és az utazásszervezők előrejelzései alapján 2024 lehet a görög turizmus történetének is a legforgalmasabb éve, de már a tavalyit is rekordévként könyvelhette el a helyi turisztikai hivatal: 2023-ban 30 millióan látogattak Görögországba , ami mintegy 18 milliárd eurós bevételt generált a vendéglátó szektorban.

Ez is érdekelhet: Új törvénnyel védenék meg Görögország szabadstrandjait

Fotó: Emy Nguyen/Unsplash

Athén, Görögország

Görögország népszerűsége az előző nyáron a magyar utazók körében is megugrott: Központ Statisztikai Hivatal adatai szerint 2023 első kilenc hónapjában 420 ezer utazást szerveztek, és összesen 4,2 millió napot töltöttek magyar turisták az országban.

Ez az érték messze meghaladja az előző szezonok azonos időszakának adatait, így idén akár még több magyar szót lehet majd hallani a görög tengerpartokon.

Ha tovább olvasnál: A festői görög sziget, amit a Netflix álomcélponttá tett

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET