100 éves az álomgyár szimbóluma

A Hollywood felirat egész jól tartja magát, nem igaz?

hollywood
Fotó: Unsplash

Ötletes ingatlanhirdetésnek indult, megépítése után nem sokkal pedig különleges szimbólummá vált a Los Angeles-i Hollywood felirat. Az ikonikus betűk az amerikai filmgyár, a sztárság és a csillogás mellett a megvalósulatlan álmokat is jelképezik. Érdekességek, számok és élő webkamera a Hollywood feliratról.

A 19. század második feléig a környéken csillagot csak a tiszta égbolton láthattak a helyi lakosok, jellemzően a dél-kaliforniai gabrielino törzs tagjai. 1887-ben vásárolt itt birtokot Harvey H. Wilcox és felesége, Daeida, majd az 1900-as évek elején elkezdték felparcellázni földjüket. A belakott területen születő település hamar kisvárossá nőtte ki magát, amely Wilcoxéktól a Hollywood nevet kapta. Az első filmstúdiók 1907-ben jelentek meg a nagyszerű adottságokkal bíró vidéken, az 1910-es évektől pedig Amerika már mozilázban égett. 1923-ban Hollywood már nemcsak egy város volt, hanem egy ipar és egy életérzés. Ezt használta ki Harry Chandler befektető, aki a környék ingatlanjait kívánta népszerűsíteni a domboldalban felállított – akkor még négy betűvel hosszabb – Hollywoodland felirattal, amely röpke másfél év alatt sokjelentésű szimbólummá alakult.

Eredetileg Hollywoodland felirat állt a domboldalon.

Az építmény gondozását az illetékesek eleve nem vették komolyan, aztán az 1940-es években a tábla hivatalos gondnoka autójával meg is rongálta a H betűt. A javítás során a döntéshozók úgy vélték, nincs szükség a szó végén a „land” szócskára, ezt el is távolították. Az ezt követő évtizedekben a betűk állapota tovább romlott, míg végül 1978-ban teljesen újjá kellett építeni őket. Hogy ez ne ismétlődjön meg, ma egy nonprofit szervezet felel a feliratért, kilenc tagja üzemelteti a hozzá tartozó weboldalt, amely bemutatja az építmény történelmi jelentőségét. Ők felügyelik azt a 2022-ben megkezdett felújítási folyamatot is, amelynek apropója a felirat közelgő 100. születésnapja volt.

A Griffith park

Foto: 123rf

Griffith Obszervatórium

A kaliforniai Santa Monica-hegység keleti szélén, 4310 hektáron elterülő Griffith Park ad otthont a Hollywood feliratnak és számos további nevezetességnek. Itt található a Los Angeles-i állatkert és az Amerikai Nyugat Autry Múzeuma, amely az amerikai Nyugat átfogó történetét meséli el.

A parkban áll a híres Griffith Obszervatórium is.

Utóbbi 1935-ös átadása óta a város egyik legismertebb látványossága. Külön érdekesség, hogy az art deco stílusú épülete számtalan filmben felbukkan, kupolájából pedig nemcsak a csillagokra, hanem a városra is páratlan kilátás nyílik. A Griffith Park természetes élővilága is rendkívül gazdag, több mint 200 madár-, 50 lepke- és 40 emlősfajnak ad otthont.

A Hollywood felirat számokban

  • A 491 méteres magasságban kirakott felirat betűi 9,1 méter szélesek és mindegyiknek a magassága meghaladja a 15 métert.
  • Az eredeti – négy betűvel hosszabb – táblát 4000 égő világította meg, ezeket azóta már eltávolították.
  • A 21 ezer dollárból készült Hollywood feliratnak eredetileg csupán 18 hónapig kellett volna a hegyoldalban maradnia.

Egy tragédia helyszíne

Hollywood nemcsak a megvalósult, hanem az elveszett álmok szimbóluma is, így nem csoda, hogy egy tragédia is kapcsolódik az ikonikus felirathoz. 1932. szeptember 16-án egy 24 éves színésznő, Peg Entwistle a H betűről vetette magát a mélybe, mert azt hitte, filmes karrierje véget ért. Szomorú történetét később több filmben és sorozatban is feldolgozták.

Játék a betűkkel

Bár a betűkre felmászni, azokat megrongálni szigorúan tilos, az évek során akadtak néhányan, akik akár művészeti projekt címszó alatt, akár csak úgy a hecc kedvéért módosították az eredeti feliratot. Így történt, hogy egy szilveszter éjjel – a marihuána legalizálását ünneplendő – ismeretlen tettesek Hollyweedre változtatták a feliratot. Egy másik alkalommal az odalátogató II. János Pál pápa tiszteletére Holywood lett belőle.

Fotó: Getty Images

A meghackelt Hollywood felirat

Kamera által...

A feliratot gondozó szervezet amellett, hogy hirdeti az építmény történelmi jelentőségét és felel annak karbantartásáért, arról is gondoskodott, hogy egy webkamerán keresztül bárki megnézhesse a betűket. Ennek köszönhetően akár élőben is nyomon követhetjük a 100. évfordulót megelőző felújítási munkálatokat a hollywoodsign.org weboldalon.

AMI MÉG ÉRDEKELHET