Az idahói krumpliétel, amit egy vasúttársaság tett híressé

Európában már korábban is kacérkodtak vele.

A héjában sült krumpli Európában, pontosabban az Egyesült Királyságban a 19. század közepén vált igazán kedvelt utcai étellé, amit főleg a munkásosztályhoz tartozók fogyasztottak. Míg itt az étel egy szerény, ámde tápláló street foodnak számított, addig az Egyesült Államok Idahójában akkora sikere lett, hogy a tagállamra máig a „krumpli fővárosaként” hivatkoznak – ebben pedig óriási szerepe volt egy vasúttársaságnak.


A héjában sült krumpli az Egyesült Királyságban igazán a 19. század közepén vált népszerűvé: az ételt nemcsak, hogy egyszerű volt elkészíteni, de nagyon el sem lehetett rontani. Ekkortájt a városokban egyre nagyobb igény lett az olyan ételekre, amikkel otthon már nem kellett bajlódni, hanem egyszerűen, kész formában haza lehetett őket vinni.

Emiatt az utcai árusok üzletet kötöttek a pékségekkel azért, hogy használhassák óriási sütőiket. Így egyszerre jó sok krumplit tudtak kisütni, amit aztán kisebb üvegekbe zártak azért, hogy megtartsák hőmérsékletüket, majd így adták el őket a siető járókelőknek.

Az Egyesült Királyságban az étel hamarosan „jacket potato”, azaz „dzsekis krumpli” néven futott, ugyanis a héjában sült krumplik a téli hónapokban remek kézmelegítőkéntszolgáltak: az emberek csak berakták őket a kabátjuk zsebébe, a belőlük áradó hő pedig egy ideig melegen tudta tartani őket. Persze mivel ez mégiscsak egy étel volt, az üvegcsék mellé az árusok többek között vajat és különböző fűszereket is csomagoltak a vevőknek, akik hazaérve egyszerűen összekeverték és felmelegítették a hozzávalókat.

Ha már street food: 8 különleges street food a világból, amit lehet, nem is ismertél

Az Egyesült Államokban viszont meglepően későn, csak a 20. században kezdett elterjedni ugyanez a recept. Az országban, pontosabban Idaho államában ekkor bajban voltak a farmerek, mivel a náluk termett krumplit egyrészt elég vastag héja, másrészt pedig óriási mérete miatt nagyon nehezen tudták csak eladni, így ezek főleg a sertések eledele között végezték.

Hazen Titus, a Northern Pacific Railway vasúttársaság étkezésért felelős felügyelője pontosan egy erről szóló panaszos beszélgetést csípett el két idahói farmer között. A vasúttársaság ugyanis több mint 30 évnyi építkezés után érte csak el Idaho tagállamát, az itt dolgozó munkásoknak viszont kiadós ételre volt szükségük. Titus fejében ekkor felvillant egy gondolat,

és egy kis kísérletezést követően a vasúttársaság szakácsainak sikerült rájönniük arra, hogy az idahói krumplikat egy bizonyos módon sütve egy olyan ételt kapnak, aminek a héja ropogós, ám a belseje lágy és krémes.

Ezt persze már akkor is egyéb hozzávalókkal és különböző fűszerekkel tették ízletessé.

Tehát így az a két tényező, ami a kezdetekben a krumpli hátrányát jelentette, végül a vonzerejévé vált: nagy mérete miatt kiadós ételt lehetett belőle készíteni, vastag héja pedig egy ízletes és ropogós tulajdonsággal ruházta fel azt.

Az olasz levesnek is érdekes története van: Az olasz esküvői leves, ami egy félrefordításnak köszönheti hírnevét

A Tasting Table írása szerint a héjában sült krumpli hamarosan akkora népszerűségre tett szert, hogy a Northern Pacific Railwayt gyakran csak a „Route of the Great Baked Potato” néven, azaz az „óriási héjában sült krumpli útvonalaként” emlegették.

Így az Egyesült Királyságban a munkásosztály által fogyasztott étel az Atlanti-óceán másik felén egy kész kultúrát teremtett, amit ma az amerikai (Észak-)Nyugat jellegzetes fogásának tekintenek – Idahót pedig azóta is a „krumplifővárosként” tartják számon az országban.

Ha otthon is elkészítenénk

Ha mi is elkészítenénk ezt a finomságot, akkor csupán nagyobb krumplikra, olívaolajra, sóra és borsra lesz szükségünk. Amennyiben persze valamilyen töltelékkel szeretnénk tálalni, akkor sajtot, hagymát, vajat és tejfölt is hozzáadhatunk.

A The Spruce Eats receptje szerint először melegítsük elő a sütőt nagyjából 120 Celsius-fokra, majd miután megmostuk a krumplikat, villával szurkáljunk beléjük egy kicsit azért, hogy a hő tudjon hova távozni. Ezt követően kenjük be vékonyan a burgonyákat olívaolajjal, sózzuk meg őket és rakjuk a sütőbe nagyjából 60-70 percre.

Miután elkészültek, a krumplik közepén óvatosan húzzunk végig egy kést, hogy azok szétnyíljanak. Miután ezzel is készen vagyunk, a krumplikat vajjal, tejföllel, sajttal és persze fűszerekkel is ízesíthetjük.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET