És te felismered a hamis alkoholos italokat?

Háromféle likőrt mutatunk, közülük az egyik sokszor hamis.

koktél
Fotó: Shutterstock

Három neves narancslikőrt mutatunk, melyek ízbeli különbségeinek felismerése azért is hasznos, mert a koktélbárokban sajnos gyakran egymás helyettesítőjeként használják őket, pedig nagyon nem szabadna. Most elmagyarázzuk, miben hasonlítanak, és miben különböznek egymástól. És melyik az, amit az egész világon gyártanak jobb-rosszabb vagy hamisított minőségben.

Mi a különbség Triple Sec, a Cointreau és a Grand Marnier között?

Ezt a triót hagyományosan étkezés után, emésztés-elősegítőként, úgynevezett digestifként kortyolgatjuk. Hogy miben hasonlítanak? Koktélok fő alapanyagai, narancshéjjal ízesítik őket és mindháromnak francia neve van. Nos, csupán ezek a hasonlóságok, viszont sokkal több mindenben különböznek egymástól. A Cointreau és a Grand Marnier is saját recept, csak az eredeti cég gyártja.

A Triple sec viszont egy olyan narancslikőr fajta, amelyet több mint egy tucatnyi gyártó készít, és jelentősen olcsóbban árulják, mint az első kettőt.

A Triple Sec rossz híre a hamis italok miatt

Fotó: Shutterstock

A kamikaze koktél vodkából, triple sec-ből, lime-léből készül

Bár a neve francia, globálisan sokfelé gyártják, sokat például az Egyesült Államokban. Minősége eléggé márkafüggő, alkoholtartalma 15 és 40 térfogatszázalék között mozog. A Triple Sec minőségét az ízéről, illatáról könnyű beazonosítani – a csodásan üde narancshéj íztől és illattól a kémiailag előállított szúrós szagú narancsos rágógumi ízig. Nagyjából az ár is leképezi ezt a skálát. Persze, a kérdés az, hogy egy koktélba vegyítve is felismerjük-e ezeket a különbségeket, amikor tequilával és friss lime-mal mixelik össze. Többnyire nem, és ez alapozza meg a Triple Sec rossz hírét. Pedig, ha ezekben a koktélokban a Triple Sec-et kicseréljük Cointreau-val – például egy margarita koktélban – az biztosan nyerő kombináció lesz. Tehát mi a teendő, hogy ne egy műanyagízű, olcsó, szintetikus Triple Sec-et akarjanak a koktélodba keverni? Kérd ki a polcról az ital üvegét és szagold meg! Ha természetes, gazdag narancshéj illata van, akkor minőségi, és nem hamis italról van szó!

Cointreau, a koktélok királynője

Fotó: Shutterstock

Ami összetéveszthetetlen a Cointreau-ban, az a könnyen felismerhető, szögletes oldalú, borostyánszínű palackja. A benne lévő likőr színtelen, és 40 térfogatszázalékos alkoholtartalmú. Ez is egy Triple Sec fajta, de hogy arisztokratikusan elhatárolja magát a szürke tucattermékektől, már régen nem használja ezt a jelzést a címkén. Ez a minőségi Cointreau, és kész. Ízében valódi narancshéj, illatában aromásan átható citrusolaj dominál. A klasszikus margarita koktélhoz Cointreau-t, valamint jó minőségű ezüst tequilát és friss lime-levet használjunk. Mivel ízére ez a letisztultság jellemző, gyönyörűen keverhető tiszta szeszes italokkal, valamint brandykkel és sötétebb, érlelt likőrökkel. A Cointreau a sokoldalúság szempontjából a legjobb koktél alapanyag.

A karakteres Grand Marnier hódítása

Fotó: Shutterstock

Sidecar koktél a híres Grand Marnier-ből

A Grand Marnier likőr hosszú nyakú, függőleges piros szalaggal és mélyített vörös viaszbélyegzővel ellátott palackja szintén azonnal felismerhető, ha nem ilyen üvegből öntik ki neked, akkor egészen biztosan hamis italról van szó. A Grand Marnier a Cointreau-hoz hasonlóan 40 térfogatszázalékos alkoholtartalommal rendelkezik. A címkéje megmagyarázza, hogy 49 % narancslikőrből és az 51 % konyakból készül, ennek köszönheti a szép karamell színét. A konyak miatt melegebb ízárnyalatú, fűszeresebb, összetettebb és mélyebb ízű, mint bármelyik Triple Sec, viszont hasonlóan édes.

Összetettsége miatt a Grand Marnier kevésbé sokoldalú a koktélokban való felhasználást illetően, csak a nagyon profi és kifinomult mixerek találják el a megfelelő párosítást. Ezt a likőrt csak olyan sötétebb vagy érlelt nemes szeszekkel érdemes elegyíteni, mint az aranyszínű tequila, a brandy és a whisky. Néhány szakértő szuperlatívuszokban nyilatkozik a Grand Marnier és a pezsgő koktélban való találkozásáról. A Sidecar pedig, egy olyan ikonikus koktél, ami Grand Marnier-vel a legfinomabb, mivel a koktél konyak összetevője szépen meg tudja szólítani a likőrben lévő konyakot. Végül ezt a likőrt ajánlják az egyik legklasszikusabb régimódi francia desszerthez, a Crêpes Suzette-hez.

AMI MÉG ÉRDEKELHET