4 éjszakai vonatút Budapestről, ha hálókocsiban járnád be Európát

A MÁV közvetlen járatai.

éjszakai vonat
Fotó: Shutterstock

Ugyan a közlekedés a legtöbb esetben csak a nyaralás velejárója, az éjszakai vonatozás önmagában is nagyszerű élmény lehet. Szerencsére Magyarországról indulva is lehetőségünk van hálókocsis vonatokkal eljutni egy-egy úti célra. Mutatunk négy európai várost, ahova a MÁV közvetlen járataival tudunk elutazni.


Berlin, Németország

Németország fővárosa nem számít feltétlen a legközelebbi úti célnak: Berlinbe autóval nagyjából 10 óra alatt tudunk eljutni, ám ha nem szeretnénk ennyit vezetni, akkor kipróbálhatjuk a MÁV hálókocsis járatát.

Az éjszakai útvonalon csak helyfoglalást tartalmazó jegyekkel lehet felszállni, az utazók pedig 4-6 ágyas fekvőhelyes kocsikból, illetve 1-2-3 ágyas hálókocsikból választhatnak. A Start Night legolcsóbb, hatágyas fülkékre vonatkozó jegye 54 eurótól (nagyjából 21 ezer forinttól), legdrágább, egyszemélyes hálókocsira szóló jegye pedig 179 eurótól (közel 71 ezer forinttól) érhető el.

Sokan már ki is próbálták őket: Imádtak a magyarok éjszaka vonatozni, ezek voltak a legnépszerűbb útvonalak

Brassó, Románia

Bár van, aki bevállalja a több órányi vezetést, Erdélybe a legegyszerűbben vonattal, a MÁV Start Europa (Plus) RO néven futó járataival tudunk eljutni. Az út során a szerelvény olyan városokat is érint, mint Temesvár, Kolozsvár és Csíkszereda, de ha gondoljuk még Bukarestig is elutazhatunk.

A Brassóig közlekedő vonatokon szintén fekvőhelyes kocsik és hálókocsik közül válogathatunk. A hatágyas fülkékben 14 eurós (nagyjából 5500 forintos), az egyágyas hálókocsikban pedig 70 eurós (közel 28 ezer forintos) felárért cserébe aludhatunk.

Ez is érdekelhet: 2024 legjobb vonatútjai Európában, amiket érdemes lesz kipróbálni

Prága, Csehország

Noha Prága nem a legtávolabbi városok közé tartozik, a Start Night szolgáltatással a nagyjából hat-hétórás utat éjszaka is megtehetjük. A MÁV honlapja szerint ezen a járaton a fekvőhelyes kocsikban 29, illetve 39 eurótól (11 és 15 ezer forinttól) elérhetők a jegyek, míg az egy, kettő és háromágyas hálókocsikban ezeket minimum 113, 65, valamint 53 euróért (45, 26 és 21 ezer forintért) tudjuk megvásárolni.

Ha jót ennénk: 5 európai vonat, amin jellegzetes regionális ételeket kóstolhatunk

Varsó, Lengyelország

Lengyelországba is indulnak közvetlen hálókocsis útvonalak: a járatokkal Krakkóba és Varsóba is eljuthatunk. A Start Night jegy ára a hatágyas fülkékben 35, négyágyas fülkékben pedig 40 euróba (14 és 16 ezer forintba) kerül. Ezzel párhuzamosan az egyszemélyes hálókocsiért 110, a kétszemélyesért 70, a háromágyasért pedig 50 eurót (44, 28, 20 ezer forintot) kell kifizetni.

További hálókocsis vonatutak: Éjszakai körutazás: Európa legolcsóbb hálókocsis vonatútjai

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET