Ez a forradalmi újítás meghatározhatja a hajózás jövőjét!

Új mérföldkő a hajóiparban: alternatív üzemanyaggal kísérletezik a Royal Caribbean Group.

tengerjáró hajó óceánjáró
Fotó: Royal Caribbean

A Royal Caribbean Group két hajója, a Celebrity Cruises Celebrity Apex és a Royal Caribbean International Symphony of the Seas üzemanyagszükségletének egy részét idén nyáron fenntartható bioüzemanyaggal fedezik európai útjaik során. Ez mit jelent a hajózás jövőjére nézve? Röviden: közeledik a vállalat által kitűzött zéróemissziós küldetés elérése...

A tesztüzem alatt a Celebrity Apex a rotterdami kikötőből, a Symphony of the Seas pedig a barcelonai kikötőből indul, olyan bioüzemanyag-keveréket használva, amely csökkenti a hajók szén-dioxid-kibocsátását. A bioüzemanyag-keveréket megújuló nyersanyagok, például olajok és zsírok tisztításával és fűtőolajjal történő vegyítéssel állítják elő. Ezzel tisztább és fenntarthatóbb, alternatív üzemanyagot hoznak létre, így sokkal kevesebb károsanyag jut az Európát körbevevő tengerekbe. Ha az idei tesztüzemben úgy találják a hajótársaság mérnökei és hajósai, hogy az új üzemanyag-keverék megfelelő, akkor jövőre kiterjesztik a bioüzemanyag használatát más hajózási területekre is.

Fotó: Shutterstock

Fenntartható utazás

A Royal Caribbean vezetői nem csak arra törekszenek, hogy kiszolgálják a környezetvédelem iránt elkötelezett utazókat; valóban fejleszteni szeretnék a tengeri hajózást. „A fényes jövőt szem előtt tartva elköteleztük magunkat az innováció mellett, hogy a felhőtlen nyaralásélményt mostantól fenntarthatóan szolgáltassuk vendégeink számára. – mondta Jason Liberty, a Royal Caribbean Group elnök-vezérigazgatója. – A bioüzemanyagok egyre fontosabb szerepet játszanak nemcsak a saját, hanem az egész ágazat szén-dioxid-mentesítési céljainak elérésében rövid- és középtávon is. Nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy továbbra is az élmezőnyben járunk a szektor fejlesztésében. Mindannyiunk számára fontos feladat, hogy megőrizzük az óceánok élővilágát.”

A cél a zéróemisszió

A hajózási cég eddig is figyelt a fenntarthatóságra, 30 éve kezdte el a szektor ökoreformját: a Cruise hajójuk például, a Navigator of the Seas, a világ első olyan óceánjáró hajója, amely megújuló dízelüzemanyaggal üzemelt. Az energiahatékonyságot, a vízkezelést és a hulladékgazdálkodást fejlesztő technológiák mellett a bioüzemanyagok bevezetése is olyan lépés, amely közelebb viszi a vállalatot a Destination Net Zero célkitűzéséhez.

A vízió szerint 2050-re elérhetik a zéróemissziós célkitűzést is.
AMI MÉG ÉRDEKELHET