Súlyos belépőt kell mostantól fizetnünk, ha megnéznénk Isztambul legikonikusabb épületét

A Hagia Sophia a világ egyik leglátogatottabb vallási központja.

Isztambul

Az Európa és Ázsia találkozásánál fekvő Isztambul e két földrész izgalmas kulturális keveréke, amely évente több millió turistát vonz be. A csodálatos város legikonikusabb jelképe a Hagia Sophia, melynek meglátogatása mostantól belépőjegyhez kötött. A szakértők szerint nem ez a legmegfelelőbb módszer a történelmi hely megóvásának érdekében.

A Hagia Sophia egy 1600 éves bizánci katedrálisból lett mecset, amely Isztambul egyik legnépszerűbb látványossága. Mindezen azonban csorbát ejthet az az új jegyrendszer, amely kisebb felháborodást okozott az elmúlt napokban, miután kiderült, hogy az eddig ingyenesen látogatható épületbe mostantól egy 25 eurós (közel 9500 forintos) jegyet kell vennie minden turistának. Az illetékesek azonban megmagyarázták a helyzetet.


A Hagia Sophia az Unesco világörökség része, és évente mintegy 3,5 millió látogatót fogad. A TimeOut cikke szerint a történelmi emlék megőrzése érdekében a nemzetközi szervezet azt javasolta, hogy többet kell tenni a látogatók számának ellenőrzése kapcsán.

Ezért biztonsági kamerákat, tűzjelző és vészhelyzeti kommunikációs rendszereket állítottak fel, és belépőjegyet is bevezettek a külföldi látogatók esetén.

www.instagram.com

Mehmer Nuri Ersoy kulturális és idegenforgalmi miniszter szerint:

a látogatói menedzsmentterv célja a látogatók áramlásának racionalizálása, a túlzsúfoltság csökkentése és a Hagia Sophia történelmi és kulturális jelentőségének védelme.

Ez is érdekelhet: Íme, Európa legjobb repülőtereinek listája!

Az épület állapotának megőrzésének célja teljesen érthető. Az Isteni Bölcsesség Temploma néven Kr. u. 537-ben épült keresztény imahelyből 1453-ban mecset, 1935-ben múzeum, majd ismét mecset vált. A komplexum viharos múltja jól tükrözi Isztambul változatos történelmét is.

Egyes kritikus hangok azonban attól tartanak, hogy ezek az új intézkedések nem jelentenek garanciát az épület megóvása kapcsán.

Ilber Ortayli török szakértő szerint már évi 20-30 ezer látogató is a mecset károsodását kockáztatja. Szerinte be kellene zárni restaurálás céljából, sőt szerinte még a hely istentiszteleti funkciója is megterheli az ottani állapotokat.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET