5 tanács görögországi nyaraláshoz, ha kis szigetre mész

Az a jó a görög szigetekben, hogy sosem ér ott csalódás.

görögország görög sziget
Fotó: Shutterstock

Görögország azért nem megy ki a divatból, mert mindig ugyanaz a természeti szépség, finom ételek és kedves helyiek várnak, mindemellett minden sarkon egy ókori emlék vagy más kulturális csoda látható. Ezt a kombinációt egyszerűen nem lehet megunni, így idén is arra biztatunk, hogy válaszd nyaralásodhoz Görögországot, csak most a kevésbé ismert szigeteket.

Megszámlálhatatlanul sok

Nem csoda, ha csak kapkodjuk a fejünket, hogy hova menjünk, hiszen megszámlálhatatlanul sok görög sziget között igen nehéz kiigazodni. A görögök ugyanis nem kevesebb mint 6000, a Jón-, az Égei- és a Földközi-tenger habjaiból kimagasodó, apró paradicsommal büszkélkedhetnek. Görögországban 227 sziget lakott, ám a turisták térképein jó, ha három tucat desztináció szerepel, ha nyaralásról van szó. Azok tehát, akik kevéssé zsúfolt, érintetlen helyre utaznának, igencsak bő választékból szemezgethetnek. Körülnézni pedig érdemes: a Míkonoszon található Santa Marina hotel felkerült a Condé Nast Traveller 2023-as Aranylistájára, a tradicionális ínyenc konyhájáról híres Szifnosz pedig az egyik legfelkapottabb görög séf, Nikos Tselementes szülőhelye. A legtöbb „ismeretlen” szigeten – pénztárcától függetlenül – megfelelő szállások és éttermek várnak, ha másért nem, a belföldi, görög vendégek miatt. Megéri tehát letérni a kitaposott útról Görögországban, az új kalandok a kisebb szigeteken várnak: Folegandroszon, Tiloszon, Paxoszon, Karpathoszon, Amorgoszon, Szkíathoszon, Szifnoszon, Évián, Lefkádián és Kíthirán.

A görög szigetvilág hatalmas, nézzük számokban:

  • Napsütötte órák száma naponta júliusban: 15 óra
  • Átlagos júliusi hőmérséklet: 33 fok
  • Átlagos szállás 2 főre: 50 euró/éj
  • Időzóna: UTC +2
  • Ennyi lakott, görög sziget van: 227 db (a 6000-ből)

Ha kedvet kaptál, hogy idén ne egy népszerű, nagyobb görög szigeten nyaralj, hanem egy pici, autentikus, falusias helyen, akkor a következő tippeket fogadd meg!

5 gyakorlati tanács görögországi nyaraláshoz

Fotó: Shutterstock

  1. A nagy kikötőktől távol eső szigetekre jellemzően ritkábban járnak menetrend szerinti járatok. Utazásunkat tervezzük meg alaposan, ha tehetjük, jegyeinket váltsuk meg előre.
  2. Szobáinkat mindenképpen foglaljuk le időben. A megszokottnál kevesebb szálláslehetőség miatt bizony előfordul, hogy estére nincs szabad ágy.
  3. A kiépítetlen, természetes strandokat és az apró, álmos halászfalucskákat nem a kávézók és bárok sokasága jellemzi. Ennek megfelelően készüljünk elegendő enni- és innivalóval.
  4. A kevésbé preferált szigetekre bankkártya mellett feltétlenül vigyünk készpénzt, így az ATM hiánya sem hozhat bennünket kínos helyzetbe.
  5. Az elszigetelt falvakban kevesen beszélnek angolul és előfordul, hogy csak görög nyelvű étlappal tudnak szolgálni. Telepítsünk telefonunkra fordítóprogramot, tanuljunk meg pár alapvető kifejezést!
AMI MÉG ÉRDEKELHET