Megérkezett hortobágyi fészkébe Kikelet, a legrégebb óta Magyarországon telelő gólya

Minden a tervek szerint haladt.

gólye

Fotó: Molnár Mária / Telelő gólyák - Gólyateleltetés

Szinte menetrendszerűen érkezett meg a Hortobágyra a legrégebben Magyarországon telelő gólya, Kikelet. A madár az elmúlt években rendre január közepére időzítette látogatását, februárban pedig már párjára várva a fészket szokta rendezgetni. Ugyan tavaly kicsit megkésett, idén már a várt időben találkozhattak vele Hortobágyon.


2023 első két hónapja aggodalmasan telt az illetékeseknek, ugyanis Kikelet, az évről évre visszajáró gólya tavaly nem jelent meg szokásos hortobágyi „lakhelyén”. Ekkor sokan aggódtak a gólyáért, de az szerencsére egy kis késéssel, március 24-én végül megérkezett a településre.

Kikelet viszont idén egészen pontosan közlekedett, ugyanis január 24-én már elcsípték Hortobágyon.

„Tegnap kaptam a jó hírt Molnár Máriától (aki évek óta figyelemmel kíséri Kikelet mozgását – a szerk.), hogy szokásához híven január végén ismét megjelent a fészke közelében Kikelet. Mária a faluban vette észre a HX 803 gyűrűszámú madarat. Tavaly már aggódtunk érte, mert márciusig nem jelentkezett, de idén szerencsére hamarabb előkerült”

– olvasható Pozsikné Forgó Olga beszámolója a Telelő gólyák – Gólyatelelés nevű Facebook-oldalon.

Valakire nem mindig számítanak: Szokatlan vendég köszönt be télen a Körös-Maros Nemzeti Parkba

Kikeletről egyébként 2007-ben még súlyos sérülései miatt lehetett hallani, az állat valószínűleg egy vezetékbe repülve sérthette meg magát. Az eredetileg nem alföldi madár Szigetmonostorról gyógyításának helyszínére, Csomádra került, ahonnan később vitték át a Górés-tanyára, hogy visszavadítsák.

Éhes volt: Megkóstolta a szarvas a díszsövényeket Sirokon – videó

Életkoráról kevés információ áll rendelkezésre, de annyi biztos, hogy idén tavasszal minimum 17 éves lesz. Először 2014-ben fészkelt, így a becslések szerint az első fiókák megszületésekor már legalább hét éves volt.

Balesete óta Kikelet rendre visszatér Balmazújváros, Kónya és Hortobágy környékére, az utóbbi pár évben pedig Hortobágyon szokott költeni tavasszal érkező párjával.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET