Több tucat példányból álló szarvasrudlit kaptak lencsevégre a Bakonyban

Agancshullási időszak van.

Márciusban Bakonyszombathely környékén Joó Gábor hobbifotós egy gímszarvasokból álló csoportot észlelt az erdő mentén.


Joó Gábor hobbifotós Bakonyszombathely környékén egy főút melletti tisztáson telepedett le, amikor is idővel emberi hangokra lett figyelmes. A szarvasrudli a környező erdő széléről tekintett ki a főút irányába, nyugalmukat valószínűleg agancsozók zavarhatták meg.

Bátor is megszabadult az agancsától: Levetette agancsát Bátor, a Körösvölgyi Állatpark tízéves gímszarvasa

A gímszarvasok ugyanis az évnek ezen időszakában hullajtják agancsaikat, amire sokan pályáznak. Az akár 8-10 kilogrammos agancsokat legálisan viszont csak az erdészeti szakemberek, illetve a hivatalos engedéllyel rendelkezők gyűjthetik be.

Az agancsok továbbá a területileg illetékes vadásztársaság tulajdonainak számítanak, aki lopásra adná a fejét, az akár 5 millió forintos bírságra is számíthat.

Fotó: Joó Gábor

„Emberi hangokat hallottam az erdőből. A népes rudli az út felé indult meg, szerencsére nem jött autó, bár ez a szakasz jól belátható. Minden bizonnyal az agancsozók hajtották ki az állatokat. Egyesek engedéllyel, mások illegálisan gyűjtögetnek ilyenkor”

– mondta Joó a Sokszínű Vidéknek.

A gímszarvasok itthon egyébként szinte mindenhol megtalálhatók, főleg erdőkben, fás területeken érzik jól magukat. Magyarországon állományuk nagyjából 110-120 ezer példányra tehető.

Legújabb YouTube-videónkban szánhúzó kutyákkal forgattunk: „Ez nekik nem tempó!" – szánhúzó kutyákkal a Mátrában

A szarvasok rendre csoportokban (rudlikban) közlekednek, melyek a Vadfajok írása szerint általában 2-15 példányból állnak. Ezek a csapatok ivar szerint elkülönülten szerveződnek, és a terület más-más részeit használják. Sok más fajhoz hasonlóan a gímszarvasok között is létezik egy rangsor, az egyedek pozíciójukat vetélkedéssel döntik el.

Szaporodási időszaka ősszel kezdődik meg, ekkor hallható a jellegzetes szarvasbőgés. A kicsinyek tavasszal, április-május környékén szoktak megszületni, őket több hónapon keresztül gondozza anyukájuk.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazin néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET