Ingyenesen utazhatnak a turisták a történelmi svájci városban

Még a hajókon is.

genf

A Svájc nyugati oldalán fekvő Genfre gondolva sokaknak a Genfi-tó, a Szent Péter-katedrális, vagy éppen az óraüzletek jutnak eszébe, ám turistaként azt is jó tudni, hogy a város látványosságai közti utazásért egyáltalán nem kell fizetnünk. Genfben ugyanis a turisták számára teljesen ingyenes a tömegközlekedés, ami a buszokat, a vonatokat és a hajókat is magába foglalja.


Svájc második legnépesebb városa, és egyik legnagyobb pénzügyi központja a magyar pénztárcákhoz mérten ugyan drágább úti célnak számít, de ha a városban járunk ne hagyjuk ki az óriási szökőkutat, melynek vízsugarai 140 méteres magasságba lőnek ki, de ugyanúgy érdemes meglátogatni az óvárosban található Szent Péter-katedrálist is – az épületen 1150-ben fejezték be a munkálatokat, és hírnevét Kálvin Jánosnak, a kálvinizmus atyjának köszönheti.

Ha már az óvárosban járunk, valószínűleg rengeteg óraüzletbe botlunk majd, ugyanis Genf tekinthető a svájci órák szülővárosának: az első klasszikus órások már a 16. században megjelentek.

Kálvin János reformját követően a lakosoknak egy egyszerűségre törekvő dress code-ot kellett követniük, ám a helyiek nem akartak mindenről lemondani, így „lázadásként” órákat öltöttek. Az ékszerészek felismerve a helyzetet óragyártásra váltottak, és ennek köszönhetően születtek meg a ma már szimbólumnak tekinthető svájci órák.

Ezekben a városokban is olcsón megúszhatjuk tömegközlekedést: 5 ország, ahol 100 forint alatt megúszhatjuk a tömegközlekedést

Fotó: Mathias Reding / Unsplash

Az ENSZ genfi központja

A város kulturális szempontból változatos; határain belül számos múzeum és a modern művészetre fókuszáló Bains-negyed várja a látogatókat, de itt székel a Nemzetközi Vöröskereszt és a Nemzetek Palotája számít az ENSZ európai központjának is.

Mindemellett a közelben található Mont-Salève vonulatai a természetjárásra is tökéletesek.

Ráadásul: Rengeteg munkavállalót keresnek Európa egyik legélhetőbb országában

A kártya

Ha egy jó kávéért és egyes programokért fizetnünk is kell, arra, hogy eljussunk egyik látványosságtól a másikig legalább semmit sem kell.

A Geneva Transport Card igénylésével ugyanis a turisták teljesen mentesülnek a tömegközlekedést érintő költségek alól.

Ezt a hivatalos honlap szerint bárki igényelheti, aki egy bejelentett genfi szálláshelyen tartózkodik, és a kártya az egész nyaralás idejére érvényes. Három nappal az érkezésünk előtt e-mailen keresztül kapni fogunk egy linket, aminek segítségével be tudjuk szerezni az ingyenes utazásra jogosító kártyát. Ezt a telefonunkon tudjuk majd tárolni, és az UNIRESCO hálózat összes buszán (TPG), vonatján (CFF) és hajóján (Mouettes genevoises) használhatjuk – utóbbiak például igencsak népszerűek a turisták között.

Ha olcsóbb városokat vennénk célba: Ebben a 10 városban biztos nem költekezed túl magad, ha a repülőjegyet már megvetted

A kártya igényléséhez először a (Geneva Tourism & Congress által) elismert szálláshellyel kell felvennünk a kapcsolatot, ezt követően fog megérkezni e-mail címünkre a fent említett link. Ha többen utaznánk, akkor a link csak annak az utazónak a postaládájába fog beérkezni, aki a foglalást intézte – neki kell majd a többieket is beregisztrálnia.

A leírás szerint akkor sem kell aggódnunk, ha nem érkezik meg az e-mail, ilyen esetben a repülőtéri check-in pultban szerezhetjük be.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET