Titkos katonai bázis Budapest szívében: a Sziklaközpont eredete

A második világháborúban fontos szerepe volt.

gellért-hegy
Shutterstock

Manapság a Gellért-hegy a budapestiek és a turisták egyik kedvenc zöldterületének számít, pedig a második világháborúban egyáltalán nem szabadidős helyszínként működött. Mutatjuk, mit érdemes tudni a Sziklaközpont történetéről!


A 235 méter magas Gellért-hegy manapság népszerű helyszínnek számít, a külföldiek számára pedig Citadella vagy a pálos sziklatemplom meglátogatását kötelező program. A térség alapvetően két „hegyből” áll, a második világháború idején a mai kertvárosi környék alatt viszont komoly katonai központ működött – írja a hamuesgyemant.hu.

@drive.magazine Szikla és RISZ, hallottál már róluk?😊 #drivemagazine#világ#budapest#gellérthegy#hungary#magyar#magyarország#világháború#katona♬ Yole Kross Ayle (The Song of the Dead) - Ian Post
A Sziklaközpontot még a két világháború közti időszakban kezdték kiépíteni, a második ideje alatt ugyanis légvédelmi központként funkcionált.

Budapest ostroma alatt kezdték el kórházként és raktárként használni a komplexumot a németek, a helyszín legjelentősebb korszakát viszont a hidegháború idején élte. Ekkor vált az Országos Légvédelmi Központ (ORLÉKÖZ) atombiztos bunkerévé.

Jelentőségéből az 1960-as évektől kezdett veszíteni, ám a Sziklaközpont pontos kiterjedése egészen máig nem ismert, de a Kis-Gellért-hegyen található RISZ nevű ház eredetét is rejtélyek övezik.

A Dunafürdők története is érdekes: Rakpart-menti fauszodával lepné meg a strandolni vágyó budapestieket a Valyo

Mindazonáltal egyszerű látogatóként nem fogjuk tudni felderíteni a térséget, mivel a bunkerrendszer jelenleg a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálathoz tartozik.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET