4 futurisztikus városterv, ami megmutatja, milyen élet várhat ránk a jövőben

Úszó városoktól kezdve a high-tech metropoliszokig.

Fotó: Telosa Press Kit

Az emberiséget mindig is érdekelte, hogyan fog kinézni az élet színtere a jövőben, ám néhány építészeti projektnek köszönhetően már látható, hogy a várostervezés egy teljesen új szintre lépett. A leendő városok a zöld infrastruktúrára és az okostechnológiára építenek, de van köztük olyan is, ahol már repülő autókban gondolkoznak. Egyes projektek már a megvalósítás útjára léptek, de vannak, amikre egyelőre még várni kell.


Smart Forest City, Mexikó 

Az Architecture Design csapatát is érdekelték azok a jövőbeli projektek, melyek a leendő futurisztikus városokat alakítanák ki. Az egyik ilyen projekt Mexikóban, Cancúnhoz közel épülne fel. A több mint 7,5 millió növényből álló okosváros terveivel még 2019-ben állt elő Stefano Boeri olasz építész. A cél, hogy a város önmaga tudja előállítani a működéséhez szükséges energiát és az élelmiszereket, az ivóvízről pedig egy szűrőrendszer gondoskodna.

Ezt olvastad már? A futurisztikus koncertterem Las Vegasban, amilyet a világ még nem látott

Telosa, Egyesült Államok

Fotó: Telosa Press Kit

A belváros tervei

Marc Lore milliárdos által megálmodott Telosa célja az lenne, hogy egy olyan várost hozzon létre az Egyesült Államokban, mely alaprajzként szolgálhat a jövő generációi számára. A fenntartható városként elképzelt és a Bjarke Ingels Group által megtervezett városrész megújuló forrásokból fogja fenntartani magát: a zöldterületek védelmével, a víz tisztításával és a gépjárművek kiváltásával gondolkozik kialakítani egy futurisztikus közösséget.

A projektet Nevada, Arizona vagy Utah sivatagos határán szeretnék megvalósítani, a számítások szerint pedig legkorábban már 2030-ban beköltözhet az első lakó – a hivatalos weboldalon már lehet is jelentkezni.

A biológia területén is egyre jobban teljesítünk: Olyan növényt vehetünk jövőre, amitől 30-szor tisztább lesz a levegő a lakásban

The Line, Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábia egy egészen furcsa kialakítású városban gondolkozik, sőt már bele is kezdett: a The Line 160 km hosszú lineáris városára a tervek szerint akár kétszáz milliárd dollárt is költhet az ország.

A „hosszú város" ötletével a Szaúd-Arábia praktikusságra törekszik: a weboldal szerint a leendő lakosok mindent elérhetnek öt perc alatt, amit pedig nem, azt a szupersebességű vonatra felszállva közelíthetnek meg – ezzel egyébként a 160 kilométert mindösszesen húsz perc alatt tudnánk megtenni.

A kulcs itt is a fenntarthatóságon lenne. Amellett, hogy az épület beleolvadna a környezetbe, 100 százalékban megújuló energiát használna, a tervezett kilencmillió lakos így együttesen egy 34 négyzetkilométernek megfelelő ökológiai lábnyomot hagyna maga után.

A weboldal szerint az első úti céljait 2024-től ismerhetjük meg, a tervek szerint pedig 2026-tól élesedik majd a The Line.

Szaúd-Arábia nem viccel, ha technológiáról van szó: Szaúd-Arábia sípályát épít a sivatag közepére, de talán ez a legkevesebb

Oceanix Busan, Dél-Korea

Bár több futurisztikus várostervezetről is hallhatunk manapság, úgy tűnik, hogy az Oceanix Busan lehet az első közülük, ami teljesen megvalósul. A projekt során egy olyan várost terveztek, mely teljes egészében a vízen lebeg. A prototípust már 2022 áprilisában bemutatták az ENSZ-nek, a biosziklákra épült, önfenntartó város a számítások szerint 2025 és 2028 között fog elkészülni.

A lebegő városokkal fel lehetne venni a harcot az egyre emelkedő tengerszinttel, ezért az olyan területek számára, akik már jelenleg is ezzel a problémával küzdenek, a Busanhoz hasonló városok a szárazföld alternatívájaként szolgálhatnak.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET