10 francia étel, amit mindenképp kóstolj meg!

Franciaországba mész nyaralni? Ezeket a fogásokat edd végig!

Chocolate soufflé csokoládé szuflé
Fotó: Shutterstock

Van néhány étel, amit tényleg érdemes kipróbálni autentikus környezetben, helyi termékekből, mert egyáltalán nem biztos, hogy egy magyarországi étteremben vagy otthon elkészítve ugyanolyan íze van, mintha mondjuk a Francia Riviérán vagy Burgundiában, egy fogadóban kóstoljuk meg.

A francia konyha alapjait az 1600-as évek közepén rakta le François Pierre La Varenne séf, aki megírta a nagy hatású Le Cuisinier François című receptkönyvét. A kötet régiónként és évszakokra bontva mutatta be az összetevőket, a fűszereket és a különleges alapanyagokat. Ez a mű a francia konyha iránytűje most már közel 500 éve. De mi a francia ételek titka? Miért népszerű és tartja magát évszázadok óta minden hagyomány? Szakértők szerint az egyszerű, jó minőségű alapanyagokban rejlik a titok, de ezen felül is körüllengi valamiféle varázslat a francia fogásokat: különleges eljárások, habos-édes csodák, levegős bagett... Valahogy minden ételük tökéletes, legyen szó a hagyományos, házias ételekről vagy a haute cuisine fogásaikról. Most jöjjön az a 10 étel, amit mindenképp érdemes egy franciaországi nyaralás alatt egytől egyig végigkóstolni!

1. Boeuf Bourguignon, azaz burgundi marha

Fotó: Shutterstock

A Boeuf Bourguignon egy klasszikus francia egytálétel, amelyet a két fő összetevőjéről a marhahúsról és a burgundi vörösborról neveztek el. A tradicionálisan vörösborban párolt marhahúst gombával, szalonnával, hagymával teszik fel egy vasedényben, ahol jó sokáig főzik alacsony hőmérsékleten. A sűrű és ízes ragut hagyományosan krumplipürével tálalják.

2. Bouillabaisse

Fotó: Shutterstock

Ez a leves Marseille ajándéka, egykor a szegények étele volt, ma pedig számos Michelin-csillagos étlap alapillére. A levesbe több féle tengeri herkentyű kerül, kagyló, rák, halak, egy fűszeres, jó borsos lében főzik meg, majd a végén rouille szószban mártott pirított kenyérkockákat szórnak rá, ami megszívja magát. Kiadós leves, ami főételként is megállja a helyét.

3. Tarte Tatin

Fotó: Shutterstock

A klasszikus tarte tatin almás, de más gyümölcsökkel – körtével vagy barackkal – is készítik. A lényeg, hogy egy edényben karamellt készítenek, ebben megpárolják az almát, majd ráterítik a nyers tésztát, így sütik meg és még melegen kiborítják, tehát ez egy fordított torta.

4. Francia hagymaleves

Fotó: Shutterstock

A francia hagymaleves magyaros verziója itthon is népszerű már évtizedek óta, de a franciáknak ez az egyik legrégebbi étele. 500 éve még a szegények eledele volt, hiszen vöröshagyma és száraz kenyér mindenki kamrájában lapult télen is. Ma már persze egy gazdagabb verzióját főzik fehérborral és drága sajtot olvasztanak a pirítósra.

5. Csokoládé szuflé

Fotó: Shutterstock

Találóan a francia souffler, azaz „felfújni” igéről kapta a nevét a csokoládé szuflé. A gazdag, de könnyű desszert a 18. század óta kényezteti a franciákat, de elkészíteni nem olyan könnyű és gyors, mint befalni. Rövid ideig kell sütni, hogy tökéletes legyen, de nem lehet túl hamar sem kivenni a sütőből, mert összeesik.

6. Crêpes Suzette

Fotó: Shutterstock

A crepe, vagyis palacsinta lehet egyszerű reggeli és desszert is egy több fogásos elegáns vacsora végén. Crêpes Suzette attól különleges, hogy a karamellizált vajban sütik meg és ha kész, a palacsintára narancsos szirupot öntenek, majd narancslikőrrel flambírozzák. Ha ez nem lenne elég, még friss tejszínhabot vagy vaníliafagyit is kínálnak mellé.

7. Quiche Lorraine

Fotó: Pexels

Quiche

A quiche lehet főétel és előétel is, nagyon egyszerű étel: egy egyszerű sós pite, ami a végtelenségig variálható sajtokkal, zöldségekkel és húsfélékkel, baconnel, sonkával vagy lazaccal. A quiche lorraine-ben szalonna van és többféle sajt, érdemes ezzel a klasszikussal kezdeni az ismerkedést.

8. Ratatouille

Fotó: Shutterstock

A franciák lecsója kicsit elegánsabb, mint a magyar verzió, de ez is inkább csak a tálaláson múlik, ahogy a fenti képen is látod. A francia lecsóban van cukkini és padlizsán, ha házias verziót készítenek, akkor kockákra vágják a zöldségeket és raguként tálalják, ha elegánsabb fogást szeretnének, akkor rétegezik.

9. Terrine, vagyis májpástétom

Fotó: Shutterstock

A májkrém elegáns tálalásban terrine. A francia májpástétomot hagyományosan fanyar gyümölcsszósszal és pirított brióssal, vagyis kaláccsal tálalják előételként.

10. Blanquette de veau

Fotó: Shutterstock

A fehér szószban (tejszínnel és tojással dúsított velouté mártásban) párolt borjú és a zöldségek egy kifinomult fogást rejtenek, aminek a lényege, hogy minden nagyon porhanyós és ízletes legyen a hosszú főzés után. Nem könnyű jól elkészíteni, de egész Franciaországban nagyon értenek hozzá!

AMI MÉG ÉRDEKELHET