Viére, az új menő ital, amire turizmus épülhet

A 130 éve működő sörfőzde egy igen érdekes újdonsággal állt elő.

viere gallu paris

Rengeteg olyan étel- és italkombináció van, amiről elméletben nem is gondolnánk, milyen finom lehet együtt, amíg valaki nem elég merész ahhoz, hogy együtt kínálja az adott ételeket, vagy keverjen egy jó koktélt. Az ital, amiről most szó lesz, a viére is egy ilyen furcsa találmány.

Fotó: Facebook/ Gallia Paris

A francia vière lehet a következő ital, amire turizmus épülhet, pedig ezt az italt akárhol feltalálhatták volna, ahol van bor- és sörkultúra, ugyanis a viére a bor és a sör kombinációja. Franciául vin bort jelent, a bière pedig sört, a kettő összeolvadása a viére. Jelenleg egy francia sörfőzde van, ahol ezt az italt készítik, a Gallia Paris sörfőzde, amely először 1890-ben kezdett sörgyártásba. Egészen 1968-ig gyártották az italt, amikor egy időre bezárt a kézműves gyár. Majd 2009-ben Guillaume Roy és Jacques Ferté úgy döntöttek, hogy újjáélesztik a párizsi sörfőzést a Gallia Parisban. A sörgyár azóta is, vagyis 13 éve gyártja a finomabbnál finomabb italokat, folyamatosan kísérleteznek, újítanak, így született meg a viére is.

Miért pont viére?

Fotó: Facebook/ Gallia Paris

Ugye neked sem a sör jut először eszedbe, ha híres francia italt kell megnevezni? Pedig vannak jó minőségű, finom francia sörök, de azért az ország tényleg a kitűnő vörösborairól nevezetes, ami minden családi ebédnél vagy vacsoránál az asztalra kerül. Franciaországban nagyon sokféle szőlő terem, szinte minden tartománynak megvan a jellegzetes, legjobb bora, na de mi történne, ha ezekből a remek szőlőszemekből nem bor készülne, hanem sör? Ugyanis a viére nem azt jelenti, hogy összeöntik a jó sört és a finom bort, a titok a főzésben rejlik.

Hogyan lesz cuvée-ből sör?

Az előállítási módszer a spontán fermentáció elvén alapul. Minden cuvée ugyanolyan szőlőfajta-házasításból készül a gyártás során. A friss, ökológiai gazdálkodásból származó szőlőt szedés után egy tartályban erjesztik héjastul, ami a hájban megtalálható gombáknak köszönhetően elkezd fermentálódni. A musthoz hozzáadják apránként a malátát, hogy ezzel gazdagítsák a nedűt – ez a keverék hónapokig érlelődik a tartályokban, majd egy év múlva palackozzák a habzó italt. A szőlő-maláta ital a sörnél kicsit erősebb, 7-11%-os alkoholtartalmú keverék lesz, minden íz más-más erősségű. A Gallia Parisnak jelenleg több viére terméke is van a vöröstől a világosig. Na de milyen íze lehet ennek a bor-sör újdonságnak? A viére kóstolói azt állítják, az íze a natúr bor és a gyümölcsös sörök között van, de neked is ki kellene próbálnod, hogy kiderüljön, érdemes-e ezért az italért Franciaországba utazni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET