Lesznek fesztiválok 2021-ben?

Ez a második év, hogy kétségessé vált, a világ legnagyobb bulijait megtartják-e.

coachella
Fotó: Unsplash

A két legnagyobb fesztivált – amelyek egyébként a nyári fesztiválszezont megnyitják –, a Coachellát és a Glastonburyt már törölték idénre. Vajon a többi szervezőiroda is követi a példájukat?

A legnagyobb karneválok 2021-ben vagy elmaradtak vagy online szervezték meg őket, ami persze közel sem olyan élmény és látvány, mint élőben nézni a felvonuló kosztümös ünneplőket. Az AP hírügynökség közölt beszámolót arról, hogyan készültek fel a riói jelmezesek az online karneválozásra egy stúdióban. A Desliga de Justica (magyarul: az Igazság Ligája) nevű közösség YouTube-on és más közösségi médiafelületeken vállalta, hogy zenével és tánccal szórakoztatja a közönséget, hogy ne szegjék meg a kijárási és bulizási tilalmat.

A hivatalos, nagy riói utcai karnevált júliusban szeretnék megtartani .

Optimista szervezők

Fotó: Unsplash

A hírre, hogy a nagy hírű amerikai Coachella és a brit Glastonbury 2021-ben is elmarad, a legtöbb fesztiválozónak rögtön összeszorult a gyomra. Az nem lehet, hogy idén is nagyszabású partik és jó koncertek nélkül maradunk, épp ezért szerencse, hogy néhány buliszervező még optimista. Például a Bonnaroo-t és a Lollapaloozát augusztus végére és szeptember elejére tervezik, és a spanyol Primavera Sound sem törölte még a Barcelonában, Portóban és Los Angelesben meghirdetett bulijait. Mellettük a dániai Roskilde Festival és a hatalmas atwerpeni zenei fesztivál, a Tomorrowland is még tartja magát, illetve az angilai Download rockfesztivál és a Wireless is hirdeti még a 2021-es programját.

A Burning Mant tavaly törölték, s ezzel egyidejűleg online adománygyűjtést szerveztek, hogy a Black Rock City-i fesztivál fennmaradhasson – a rajongók bizakodhatnak, hiszen egyelőre nem törölték a 2021-es programot, de úgy tűnik, ők is inkább kivárnak. A szervezők nem attól félnek, hogy ne lenne elég fesztiválozó (sajnos nagyon sokan a pandémia ellenére is részt vennének a gigapartikon), hanem felelősséget éreznek a vendégeik iránt, és ekkora tömegnél a kontaktkutatás lehetetlenné válna. A Burning Man thaiföldi koppintása, a Wonderfruit viszont most húszezer fesztiválozóval tervez, és jelen pillanatban is szervezik a bulit Pattayára.

Eközben a magyarországi fesztiválokról csak részben van hír, a több hazai fesztivált is szervező Sziget még nem adott ki hivatalos közleményt az idei rendezvényeiről. A dádpusztai Ozora fesztiválra, a nagykovácsi Kolorádóra, a Paloznaki Jazzpiknikre például lehet jegyet vásárolni és a Bánkitó fesztivál eventje is fix (támogatni itt lehet a szervezőket, akiknek hatalmas kárt okozott a tavaly elmaradt fesztivál).

Maszk, fertőtlenítő, taps

Milyen eséllyel tervezhetünk most nyárra úgy, hogy az Egyesült Államokban még mindig nagyon rosszak a fertőzöttségi adatok, és Európa nagy része karantén alatt van? Ha lesznek is fesztiválok, a szervezők alacsonyabb látogatószámmal számolnak, korlátozzák is majd a jegyeladásokat, ami azt is magával vonja, hogy valószínűleg drágábban bulizhatunk majd. A maszkok is kötelezőek lesznek még, sőt az sem kizárt, hogy orvosi papírral (oltási vagy védettségi igazolással) vehetünk csak részt a tömegrendezvényeken. Mivel egyelőre a világon sokféle oltóanyag van és még egyik hatékonysága sem mutatható ki pontosan, nem lehet megjósolni, hogy nyáron mennyire lesznek védettek, akiket most vagy addig bármikor beoltanak. És akkor még nem kerültek szóba a vírusmutációk, amelyek csak tovább bonyolítják a helyzetet, hiszen valószínűleg nem minden oltás ad védettséget a mutációk ellen.

Fesztiválozóként jobb várni, ne kapkodjuk el a jegyvásárlást!

Ilyen volt Desliga da Justiça élő karneváli műsora Rióban:

youtu.be

Live Bloco Show Desliga da Justiça
AMI MÉG ÉRDEKELHET