Láttál már fekete homokos strandot? Mutatjuk a legszebbeket!

A fekete homokos strandok egyedülállóak, s évente több ezer turistát vonzanak. Egyszer megéri közéjük tartozni.

Fotó: 123rf

A fekete homokos tengerpartok igazi kuriózumnak számítanak, hisz nagyon kevés van belőlük a világon, mivel létrejöttükhöz kell legalább egy vulkán. E lenyűgöző strandok ugyanis olyan erodált vulkáni anyagokból állnak, mint például a láva és más sötét színű kőzetek, ásványok.

Reynisfjara, Izland

Fotó: 123rf

A város ismerős lehet a Trónok Harca rajongóinak, s a sorozat hozta népszerűségnek köszönhetően a világ egyik legismertebb fekete strandjának is számít. Erőteljes hullámok, túlvilági táj jellemzi Izland déli partját, mely egy teljesen más dimenzióba röpíti az ott sétáló turistákat.

Diamond Beach, Izland

Izland másik fekete strandja lehetne a fekete és a jég dala – Trónok harca után szabadon, ugyanis ezen a varázslatos helyen hatalmas jégtáblák ékelődtek a homokba, távolról nézve pedig úgy fest a part, mint amit teleszórtak gyémántokkal.

Stokksnes Beach, Izland

A Stokksnes Beach egy olyan hely, amelyet csak filmekben láthatsz. Pont úgy néz ki, mint egy Disney-mozi háttere. A területet körülölelő sziklák a gyönyörű lagúnával és a csodálatos fekete homokos strandokkal együtt lélegzetelállító látképet eredményeznek.

Lovina Beach, Bali, Indonézia

Fotó: 123rf

Bali igazi rejtett gyöngyszeme, amelyet mindenképpen érdemes felfedezni. A Jakartától, Indonézia fővárosától mindössze kétórányi repülőútra található Lovina éteri szürke és fekete homokjával, valamint delfinekkel kápráztatja el az idelátogatókat.

Jó hír, hogy itt biztonságosan lehet úszni, búvárkodni és snorkelezni is.

Miho-no-Matsubara, Japán

A fekete homokos strandot több mint harmincezer fenyőfa veszi körül és a háttérben Japán legmagasabb hegye, a Fuji emelkedik a magasba. Nem csoda, hogy Miho-no-Matsubara 2013-ban felkerült az UNESCO Világörökség listájára is, mindenképp érdemes tehát felkeresni, ha Japánban jársz.

Playa Negra, Puerto Rico

A karibi térségben nemcsak végtelen fehér partok találhatóak, hanem a világ egyik legszebb fekete homokos partját is fel lehet itt fedezni. A viequesi fekete homokos strand a felszín alatti vulkáni anyagok eredménye, amelyek ezt a csodálatos sötét tónust adják. A karibi övezethez hasonlóan a tenger tiszta és fürdésre tökéletesen alkalmas.

Black Sand Beach, Kalifornia

A San Francisco Golden Gate rekreációs övezetében található ez a rejtett fekete homokos strand, amely egyedülállónak számít Amerikában. Igazi ritkaság, ugyanis az itt található homok nem vulkáni kőzet, hanem a 20 mérföldes partszakaszt körülvevő vastartalmú ásványokból származik.

Fontos, ezen a szakaszon nem ajánlott úszni a hatalmas hullámok miatt!

​Kaimu, Hawaii

Fotó: Getty Images

A Hawaiin található strand egy vulkánkitörés következtében alakult ki 1990-ben, és további különlegessége, hogy a fekete parton hatalmas kókuszfák találhatóak. Sajnos nem ajánlott úszni ezen a szakaszon, mert veszélyes hullámok és áramlatok ragadhatnak magukkal

Waianapanapa Állami Park, Hawaii

A lávabarlangok, a tengerpart, a kőboltozatok, a fúvólyukak és a csillogó fekete homokos strand a túrázás paradicsomává teszik ezt a helyet. Persze különféle legendák is övezik a területet, az tehát biztos, hogy egyedülálló élménnyel lesznek gazdagabbak az idelátogató turisták.

Panalu'u Beach, Hawaii

Az itt található sötét homok az óceánba áradó bazaltból és lávából keletkezett. Maga a strand elég sziklás, így az év egy bizonyos részében veszélyes itt úszni, ráadásul olyan veszélyeztetett fajok élőhelyének is számít, mint a zöld tengeri teknős, a cserepesteknős vagy a hawaii szerzetesfóka, akiket illik békén hagyni.

Ha érdekelnek a színes tengerpartok, akkor nézd meg a rózsaszín homokos strandokról szóló összeállításunkat is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET