10 szuper fagyizó a Balatonnál, amik köré érdemes még nyaralást is tervezni

Szerintünk egyáltalán nem furcsa, ha fagyizó alapján választasz nyaralóhelyet.

fagyi fagylalt gelato
Fotó: Shutterstock

A következő lista nem ranglista, csak egy felsorolás, hogy idén nyáron a kirándulások, nyaralások során, milyen fagyizókat ejts mindenképp útba a Balatonnál, ha igazán különleges újdonságokat szeretnél kóstolni.

Florida Fagyizó, Balatonmáriafürdő

A Florida Fagyizóban Somodi János új remeke, a „Torta della nonna” fagylaltja a Gelato Festival World Masters világversenyen európai döntőbe jutott. Ez az édesség a hat legjobb magyar fagyi között van, így a 2025-ös európai versenyen képviselheti az országot, a 100 legjobb olasz fagyi készítője pedig a 2025. októberi világversenyen méretheti meg magát. A Torta della nonnában avolai sós mandula, fűszeres sütőtök és pörkölt pekándió is kóstolható, de a Florida fagyizóban van még rengeteg olasz fagyi, ami miatt érdemes Balatonmáriára utazni.

Amaretto Fagyizó, Balatonalmádi

Májusban adták át a Balaton fagyija verseny fődíját, amit 2023-ban az Amaretto Fagyizó homoktövises mangó sorbet-ja nyert meg. A fagyizó a különleges ízeken kívül kínál még klasszikus kelyheket is a retróverzióktól a csupagyümölcs látványos kombinációkig. És, hogy a gyerekeknek is kedvezzenek, van például rágógumi és Troll fagyi is.

Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred

A Bagaméri fagyijai nemcsak isteni és kreatívak az ízkombinációk, de nagyon szépen díszítettek is, és hát lássuk be, nem mindegy, milyen fagyirakásokból választjuk ki a gombócainkat. Azt is fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy mindig van a pultban vegán, cukor-, tej-, tojás- és gluténmentes fagyi is. Ha idei különlegességet szeretnél kóstolni, akkor az Édes Csalogányt kérd a pultban, ami különdíjas volt a Balaton legjobb fagyija versenyen.

Sissi Kézműves Fagylaltozó, Balatonakarattya

A Sissi Kézműves Fagylaltozó a Balaton legjobb fagyija versenyen különdíjat kapott túrógombóc fagylaltjával. A Sissi egyik különös ismertetőjele, hogy itt mindig megtalálod az olyan klasszikus magyar torták és sütik fagyiváltozatát, mint a Rákóczi túrós, a sacher, a lúdláb, a dobos torta, mákos guba, a zserbó vagy a somlói galuska.

Vitorlás Fagyizó, Balatonmáriafürdő

A Vitorlásban egy igazi különlegesség vár idén, ami első hangzásra nagyon meredek, de mindenképp kóstold meg: a sajtos-tejfölös lángos fagylalttal nyertek különdíjat a balatoni versenyen. Ennél azonban nem állnak meg a fagyikészítők, ha érdekes ízek kitalálásáról van szó: van náluk fűszeres-epres tejfölfagyi is, de a hagyományos ízekben sem fogtok csalódni, mert minden fagylaltjuk magas minőségű alapanyagokból készül.

Füredi fagyizó, Balatonfüred

A Füredi fagyizó cukrászai a természetes ízek kiemelésére helyezik a hangsúlyt, emellett természetesen adnak a minőségre és a szép, de egyszerű tálalásra is. Gelato jellegű fagyijaik mellett megtalálhatóak a kínálatban a friss és üde sorbetek is, amelyeket vegánok is fogyaszthatnak.

Várkávézó, Szigliget

A Szigligeti fagyizó több fagyijában is helyi alapanyagokat használnak, ilyen a képen is látható bodzafagylaltjuk, de a kerti mentából készült íz is remek. A színezékek mellőzése miatt nagyon natúrnak tűnhet például a puncs, de ez ne tévesszen meg, az aromája ettől még mindent felülmúl.

Macchiato Caffe

A hévízi Macchiato Caffe az isteni olasz sütemények és kávéitalok mellett csodás gelatót is kínál – a fagyiízekben is visszaköszönnek az olasz hagyományok, italok és sütemények.

Karolina Kávéház & Koktélbár, Balatonfüred

Az egész évben nyitva tartó, ikonikus füredi cukrászda, a Karolina Kávéház & Koktélbár nem is engedhetné meg magának, hogy a fagyijai ne hozzák a megszokott magas minőséget, éppen ezért bármire is térünk be a cukrászdába, a fagylaltot se hagyjuk ki. Igen, az esti koncerteken is ér fagyikelyhet rendelni!

Bringatanya, Somogyi fagylalt műhely, Gyenesdiás

A Bringatanyában tartották idén a fentebb már említett 10. jubileumi Balaton fagyija versenyt. A Bringatanya is igyekszik, helyi, friss alapanyagokat használni a gyümölcsfagyikban, de csokoládéból is a legjobb minőséget rendelik, hogy mindig a legfinomabb kézműves fagylalttal szolgálhassák ki a betérő biciklis és sétáló vendégeket.

AMI MÉG ÉRDEKELHET