100 város, 6 kontinens: Európa tarolt a legjobb városi úti célok listáján

Az Euromonitor International felmérése szerint.

Az Euromonitor International globális piackutató cég idén is elkészítette a városi úti célokat érintő top100-as ranglistát, melynek megállapításához 6 fő szempont mintegy 55 különböző faktorát vetették össze. A kiadványban az így keletkezett pontszámok alapján állították sorba a világ városait. Az európai városok jól teljesítettek, a 100-ból 63 úti cél a kontinensen található.


Az Euromonitor egy részletes felmérésnek vetette alá a világ városi turisztikai célpontjait, melyben a gazdasági és az üzleti teljesítményt, a turizmus teljesítményét, a turisztikai infrastruktúra fejlettségét, a biztonságot, a fenntarthatóságot és az általános turisztikai vonzerőt is figyelembe vették.

2023-ban Franciaország fővárosa, Párizs került a ranglista élére.

A város jól teljesített mind a nemzetközi, mind a belföldi turizmusban, valamint az infrastruktúra, illetve az általános vonzerő kategóriáiban is. A 2024-es olimpia miatt végbement fejlesztések nagyban hozzájárultak a sikerhez, a becslések szerint pedig Párizs az év végéig el fogja érni a 15 milliós látogatószámot.

Ez is érdekelhet: Ha utálsz várakozni, gondold át ezeket a népszerű látványosságokat

Fotó: Eduardo Rodriguez / Unsplash

A Palacio Real, azaz a madridi királyi palota

A politikai és gazdasági szférában tapasztalható nehézségek ellenére a nemzetközi utazások számában 38 százalékos növekedés volt tapasztalható, a globális utazások száma pedig várhatóan eléri az 1,3 milliárdot 2023 végére.

A 2019-es számokat egyelőre ugyan nem mindegyik város tudta elérni, a második helyezett Dubajnak viszont sikerült. A városban 18 százalékkal nőtt a nemzetközi utazások száma.

A dobogó alsó fokára Spanyolország fővárosa, Madrid léphetett fel, aki kiemelkedően teljesített a fenntartható kezdeményezések területén.

Összességében a világ 100 legjobb városi desztinációjából 63, a top20-as listából pedig 12 város Európán belül található. A top20-as listában kontinensekre bontva Európa után Ázsia és a Csendes-óceán térsége következik öt várossal, Észak-Amerika kettővel, a Közel-Kelet és Afrika pedig egy-egy várossal.

Olvasd el ezt is! 5 napsütötte úti cél azoknak, akik a telet is melegben szeretnék tölteni

A top20-as lista így néz ki:

Fotó: Shutterstock

Szöul, Dél-Korea

  1. Párizs, Franciaország
  2. Dubaj, Egyesült Arab Emírségek
  3. Madrid, Spanyolország
  4. Tokió, Japán
  5. Amszterdam, Hollandia
  6. Berlin, Németország
  7. Róma, Olaszország
  8. New York, Egyesült Államok
  9. Barcelona, Spanyolország
  10. London, Egyesült Királyság
  11. Szingapúr, Szingapúr
  12. München, Németország
  13. Milánó, Spanyolország
  14. Szöul, Dél-Korea
  15. Dublin, Írország
  16. Oszaka, Japán
  17. Hongkong, Kína
  18. Bécs, Ausztria
  19. Los Angeles, Egyesült Államok
  20. Lisszabon, Portugália

A túlturizmus átalakítja a szektort

Fotó: David Edelstein / Unsplash

A Fudzsi

Mindemellett a turisztikai szektort jelentősen átalakították az olyan intézkedések, mint például a turistaadó bevezetése. A pandémia végével bár a nemzetközi utazások száma igencsak megemelkedett, a növekvő utasszám viszont magával hozta a túlturizmus problémáját.

Japánnak is meggyűlik a baja a turisták tömegével: Japán eddig bírta a turistákat: szigorító intézkedések jöhetnek

A fenntarthatóság érdekében számos úti cél tett lépéseket azért, hogy megőrizzék a helyi biodiverzitást, illetve hogy minimalizálják a turizmus hatását a környezetre és a helyi kultúrára. Többek között Horvátország, Izland, Japán, Thaiföld, Hollandia, Görögország és az Egyesült Királyság városai is adókkal és/vagy a szállodai kapacitás csökkentésével igyekeznek kordában tartani a turisták beáramlását.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET