Európai települések, ahol milliókat fizetnek azért, hogy odaköltözzünk

Európában egyre több település küzd elnéptelenedéssel, ezért sokan készpénzes ösztönzőkkel csalogatják a külföldieket.

svájc Albinen
Shutterstock

Egyre gyakrabban olvashatunk olyan kezdeményezésekről, melyek ingyenes lakhatással vagy pénzes ösztönzőkkel csalogatják az embereket arra, hogy új helyen telepedjenek le. Olaszország apró falvainak különösképpen hiányoznak az állandó lakosok, de más országokban is bőven találni hasonló támogatást biztosító kezdeményezéseket.

Arról már mi is beszámoltunk, hogy Szardínia egyik települése az egyeurós projektek mellett most a távmunkásokat szeretné bevonzani, de az olasz szigeten kívül is vannak lehetőségek.

Az Euronews segítségével összegyűjtöttünk hat olyan európai helyszínt, ahol pénzbeli ösztönzéssel próbálják csalogatni az embereket. Persze a jelentkezés menete nem mindig egyszerű, és minden esetben van pár feltétel, amiknek meg kell felelniük a leendő lakosoknak.

Albinen, Svájc

Svájc délnyugati régiójában, az Alpok vonulatai között fekszik a mindössze 250 lakost számláló Albien. Az apró falu 50 ezer eurós (közel 20 millió forintos) támogatással igyekszik megnövelni a település lakosságának számát. A 45 év alatti felnőttek számára 25 ezer svájci frankot (körülbelül 10 millió forintot) kínálnak, ezen felül minden gyerek után még 10 ezer svájci frank (nagyjából 4 millió forint) támogatást biztosítanak.

A támogatáshoz viszont muszáj úgynevezett C-típusú, állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezniük a jelentkezőknek. Erre Európai Uniós polgárok öt éven belül is szert tehetnek, az EU-n kívüli állampolgároknak viszont akár 10 évbe is telhet.

Ezen felül az általunk megvásárolni kívánt ingatlan árának meg kell haladnia a 200 ezer svájci frankot (nagyjából 81 millió forintot)

Érdemes jól átgondolni, ugyanis a másik feltétel szerint 10 évig a településen kell élni. Ha ez nem történik meg, akkor vissza kell fizetni a támogatás összegét.

Ponga, Spanyolország

Spanyolország északnyugati részén található Ponga nagyjából hatszáz főt számláló települése. A Bilbaóhoz közeli hegyvidéki falu majdnem 3000 eurót (1,2 millió forintot) fizet azért, hogy odaköltözzünk. Ha gyerek is születne, akkor még egy 2600 eurós (körülbelül egymillió forintos) támogatásban is részesülhetünk.

Ennek a lehetőségnek is van egy feltétele: a jelentkezőknek legalább öt évig kell maradniuk.

Ez is érdekelhet: Költöznél, de csak angolul beszélsz? Erre számíthatsz, ha Európán belül gondolkodsz

Presicce-Acquarica, Olaszország

Ez a Puglia régiójában, a „csizma sarkában” található varázslatos olasz falu is szívesen fogadna lakókat. A település akár 30 ezer eurós (majdnem 12 millió forintos) összeget is fizet azért, hogy odaköltözzünk.

Az olajfákkal és mezőkkel körülölelt Presicce-Acquarica támogatását egyedülállók és családosok is igénybe vehetik, a lényeg, hogy az összeget az adott lakóépület megvásárlására és felújítására kell fordítanunk. Itt is extra juttatásra tudunk szert tenni, ha gyermekünk van: gyerekenként 1000 eurós (körülbelül 392 ezer forint) támogatást biztosít a település.

Szardíniában még akár a száz évet is megélhetjük: A Föld 5 kék zónája: mit tudnak, amit mi nem?

Calabria, Olaszország

Fotó: Shutterstock

Tropea, Calabria, Olaszország

Calabria déli régiója is próbálja motiválni az embereket a költözésre: 28 ezer eurós (majdnem 11 millió forintos) támogatással segítenék ki azokat, akik egy olyan faluba költöznek, melynek lakossága nem haladja meg a kétezer főt.

A kezdeményezéssel az elnéptelenedés ellen vennék fel a harcot. A támogatás igénybevételének feltételei közé tartozik, hogy a jelentkező életkora nem haladhatja meg a 40 évet, illetve a jelentkezés elfogadásától számított 90 napon belül a helyszínre kel költözni. Ezenfelül még munkát is kell találni, de akár saját vállalkozást is indíthatunk.

Szardínia, Olaszország

Fotó: Shutterstock

Castelsardo, Szardínia, Olaszország

Szardínia szigete is tárt karokkal várja leendő lakosait, a kormány ráadásul egy 45 millió eurós (körülbelül 17 milliárd forintos) alapot is félretett erre a célra. A 15 ezer eurós (közel hatmillió forintos) támogatás igénybevételéhez egy olyan településre kell költöznünk, melynek lakossága nem éri el a 3000 főt.

A pénzt lakásvásárlásra, illetve felújításra kell fordítanunk, ám van egy bökkenő: a támogatás összege nem haladhatja meg a lakásvásárlás vagy a felújítás teljes költségének a felét, így megeshet, hogy nem kapjuk meg a hatmilliós összeg egészét.

Továbbá a leendő lakosoknak muszáj életvitelszerűen az adott helyen élniük, és a költözést követően 18 hónapon belül meg kell igényelniük az állandó tartózkodási engedélyt is.

Olvasd el ezt is! Az európai szigetcsoport, amit alig látogatnak turisták

Írország

Fotó: Shutterstock

Achill-sziget, Írország

Írország apró szigetei is bajban vannak, emiatt a hatóságok itt is pénzzel ösztönöznék az embereket a beköltözésre. Az „Our Living Islands” projekt keretében 30 ír sziget népességét szeretnék növelni, ami miatt több mint 80 ezer eurós (körülbelül 31 millió forintos) összeget is hajlandóak kifizetni. A jelentkezőktől azt kérik cserébe, hogy egy olyan telket vásároljanak meg valamelyik szigeten, ahol az épület 1993 előtt épült és már legalább két éve nem lakik benne senki.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET