A nagyvárosok helyett: 5 különleges, de alig látogatott falu Európában

A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) olyan településeket díjazott, melyek méretük ellenére nagy turisztikai jelentőséggel bírnak.

Ordino, Andorra
Shutterstock

Európa legnépszerűbb úti céljai egyre inkább szenvednek a túlturizmustól. Ha mi is kerülnénk a tömeget vagy a sorban állást, és még segíteni is szeretnénk látogatásunkkal a helyieken, akkor a nagyvárosok helyett ezeket az apró falvakat érdemes lehet megcéloznunk.


Az ENSZ Turisztika Világszervezete a fő céljának a turizmus fenntartható fejlődésének elősegítését, illetve a turizmus pozitív hatásainak erősítését tekinti. A két éve alapított Best Tourism Villages-díjat azzal a céllal hozta létre a szervezet, hogy felhívja a figyelmet a turizmus vidékfejlesztésében betöltött szerepére.

„A turizmus egy erőteljes eszköze lehet az befogadásnak, a helyi közösségek megerősítésének, illetve a régiók közötti erőforrás-elosztásnak. Ez a kezdeményezés olyan falvak elismerésére jött létre, melyek a turizmust a fejlődésük katalizátoraként hasznosították”

– olvashatók Zurab Pololikashvilinek, az UNWTO főtitkárának szavai a szervezet közleményében.

Ha mi is szívesen tehermentesítenénk a legnépszerűbb desztinációkat, és inkább az „új”, eddig radar alatt lévő úti célokra szerveznénk a nyaralást, a Best Tourism Villages-díj nyertes települései tökéletes választások lehetnek számunkra.

Itt van 5 település, mely 2023-ban elnyerte a falvakra fókuszáló díjat!

Ordino, Andorra

Fotó: Shutterstock

Ordino, Andorra

A spanyol és a francia határ között található Európa egyik legkisebb országa, a kevesebb mint 80 ezer főt számláló Andorra. Ordino a Pireneusok magaslataiban fekvő középkori települése tele van festői kőházakkal, de elhelyezkedéséből kifolyólag a természetjárók számára is jó lehetőségeket nyújt. Ráadásul területén található az Ordino Arcalís síközpont is, így a téli sportok kedvelőinek is kiváló alternatív úti cél lehet – emeli ki az Euronews.

Magyar falu is szerepel a díjazottak között: Az ENSZ a világ egyik legjobb úti céljának választotta a magyar borvidéket

Sankt Anton am Arlberg, Ausztria

Az Alpok vonulatai között, Tirol tartományban található Sankt Anton am Arlberg települése az Arlberg síterület kapujában fekszik. Ha pedig síelésről beszélünk, nem is választhatunk jobb célpontot az alpesi síelés bölcsőjeként ismert településnél. A helyszín ugyanis úttörő szerepet játszott a sportág feltalálásában, melyről mindent megtudhatunk a helyi múzeumban – ami történetesen egy fából készült síkunyhóban foglal helyet.

Mi is ellátogattunk egyébként Kelet-Tirolba: Ezt az úti célt fel kell tenni a térképünkre!

Şirince, Törökország

Fotó: Shutterstock

Sirince, Törökország

Törökország nyugati oldalán, Izmir városától délre található Şirince apró települése, ami máig igyekszik megőrizni a hellenisztikus korig visszanyúló történelmét. A város szűk utcáin tilos az autózás, így arra járva lovon, vagy gyalog közlekedő helyiekkel futhatunk össze. Az Epheszosz történelmi településétől 12 kilométerre, dombtetőn fekvő Şirince egykoron görög fennhatóság alá tartozott, mára nagyrészt a szőlőtőkék, olajfaligetek és gyümölcsfák őrizik ennek emlékét.

Ha elkerülnénk a turistákat: Kijött a lista: ezekbe az országokba érkezik a legkevesebb turista

Sortelha, Portugália

Fotó: Shutterstock

Sortelha, Portugália

A Portugália keleti oldalán húzódó Sortelha településének igazán sikerült megőriznie a középkor hangulatát. Reneszánsz építészetének az egyik legjobb példája a 13. században épült kastély, de a régi katolikus templom is visszarepít minket az időben.

Mutatunk azért még pár falut: Európának nincs párja: a világ 20 legszebb falvából 12 a kontinensen található

Lerici, Olaszország

Fotó: Shutterstock

Lerici, Olaszország

Lerici tengerparti települése csak pár óra autóútra található Genovától, és aki már hallott róla, annak először a színes házak jutnak eszébe. Az UNWTO elismerését mégis a helyi kék gazdaság érdemelte ki.

A kék gazdaság jellemzője, hogy nem termel hulladékot, nem bocsát ki káros anyagokat, ellenben új munkahelyeket teremt, továbbá helyi erőforrásokat használ az alapvető szükségletek kielégítéséhez – magyarázza el a kék gazdaság fogalmát a Greendex.

Lericiben található Olaszország első víz alatti laboratóriuma, ahol a tudósok a vízi gerinctelen állatok növekedési ütemének megfigyelésén keresztül követik nyomon az óceánok pusztító savasodását. A kutatás nagyban segíthet megvédeni az öböl érzékeny ökoszisztémáját, valamint a fenntartható turizmus ösztönzésében is szerepet játszhat.

A díjban egyébként egy magyar település, nevezetesen Tokaj is részesült, mely kitüntetésről itt számoltunk be részletesebben. A nyertes falvak listáját pedig ezen a linken érhetjük el.

AMI MÉG ÉRDEKELHET