A „végzet szállodája” Észak-Koreában, ami egyetlen vendéget sem fogadott

phenjan, észak-korea

Észak-Koreára gondolva valószínűleg senkinek nem a nyaralás jut eszébe. Pedig a gazdaság felélénkítése érdekében az évtizedek során több projekttel is megpróbálkozott az ország, ám ezek közül a legtöbb végül befuccsolt. Ilyen beruházás volt a fővárosban, Phenjanban található szálloda, a Ryugyong Hotel is.


Az Észak-Korea fővárosában, Phenjanban található Rygyong Hotelt még 1987-ben kezdték el építeni, az elképzelés szerint pedig már két év után meg is nyitották volna. A tervezők a világ legmagasabb szállodájának rekordját szerették volna megdönteni, amit akkoriban a riválisnak számító Dél-Korea birtokolt.

Végül a piramis alakú Rygyong Hotel 105 emeletével több mint 300 méter magasra sikeredett.

A szállodára a pénzt sem sajnálták, ugyanis becslések szerint az épületre közel 275 milliárd forintnak megfelelő összeget költöttek, ám a munkálatok az évek során megrekedtek. A tervezett magasságot 1992-re sikerült elérni, viszont Észak-Korea ekkortájt komoly gazdasági válságba került, így az építkezést sebtében leállították.

Nemrég orosz turisták érkeztek az országba: 2020 után újra turistákat fogad a világ legelszigeteltebb országa

Az elkövetkező 16 évben a szálloda kísérteties hangulatot tükrözött: a tetején felejtett daru, a félig befejezett betonkülső és a benne kongó üresség miatt ragadt rá a „végzet szállodája” becenév is.

Több mint 30 évvel a tervezett nyitást követően se haladt előrébb a projekt, ám néhány embernek sikerült belülről is felfedezni az épületet.

TikTok-videónkban elmeséljük, milyen tapasztalatokkal tért haza egy látogató, és kifejtjük, hogyan alakult a Rygyong Hotel sorsa:

@drive.magazine Milliárdos beruházás a semmire!🙃 #drivemagazine#világ#northkorea#hotel#ryugyonghotel#phenjan#szálloda#utazás#travelling♬ Aware - Adrián Berenguer

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET