Észak-Európa legmagasabban fekvő vasútvonala, aminek alig akad párja

6-7 óra alatt végig is mehetünk rajta.

Fotó: Shutterstock

Norvégia két legnagyobb városát köti össze a gyönyörű vasútvonal.

Észak-Európa legmagasabban fekvő vasútvonalát Norvégiában találjuk: a Bergensbanen (vagy Bergen-vonal) a skandináv ország két legnagyobb városát, Oslót és Bergent köti össze.

Noha az 1909-ben megépült útvonal nem vetekedhet a világ legmagasabban fekvő vasútvonalával, a kontinensen alig találunk hozzá foghatót:

a sínek egyes szakaszokon közel 1300 méteres tengerszint feletti magasságban futnak!

Ez is érdekelhet: 4 éjszakai vonatút Budapestről, ha hálókocsiban járnád be Európát

www.instagram.com

Mindez valóságos mérnöki csoda, hiszen ennyire magasan és ennyire zord körülmények között ritkán épül vasútvonal: beszédes, hogy a norvég sarkkutató Roald Amundsen is ezen a vidéken tréningezett expedícióira.

Shutterstock

A mai elektromos vonatoknak átlagosan 6-7 órára van szükségük a 496 kilométeres távolság leküzdéséhez, az viszont biztos, hogy nem fog unatkozni az, aki megveszi a nagyjából 40 ezer forintba kerülő jegyet a járatra.

Ne hagyd ki! A hegyvidékes francia sziget, ahol Európa egyik legszebb vonatútja kanyarog

Shutterstock

A vonat a teljes szakaszon összesen 182 alagúton halad keresztül, melyek közül a leghosszabb több mint 10 kilométeres. Az útvonal érinti Norvégia legmagasabban fekvő vasútállomását (Finse pályaudvara 1222 méterrel található a tengerszint felett - a szerk.), a csodálatos Hardangervidda fennsíkot, a Tyrifjorden nevű tavat vagy épp a világ legnagyobb síugrósáncát, a Vikersundbakkent.

Arról nem is beszélve, hogy a szemfülesek sarki rókákat, hóbaglyokat vagy akár rénszarvasokat is kiszúrhatnak útközben.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk: Európa legrövidebb vasútvonala, ami mindössze 3 percet vesz igénybe

www.instagram.com

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazin néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET