Ezeken a repülős útvonalakon a legdurvább a turbulencia

Nem biztos, hogy zökkenőmentes lesz az utazás.

turbulencia
Shutterstock

Sok utas számára a turbulencia számít a repülős utazások legrosszabb és -félelmetesebb részének. Bár a rázkódást előidéző jelenség egyáltalán nem mondható szokatlannak, az utasok számára érthetően ijesztő élmény. Mutatjuk azokat a légi útvonalakat, ahol jó eséllyel lehet részünk a turbulencia okozta rázkódásban.


Turbulencia a leggyakrabban akkor keletkezik, amikor kétféle sebességű levegőtömeg érintkezik, de lényegében minden turbulenciának nevezhető, ami során egy gép heves mozgást végez a légáramlatok sebességének és irányának változása miatta. Ráadásul olyankor is előfordulhat, amikor az égbolt látszólag tiszta.

És azt tudtad, hogy Ezeket a szavakat használják a légiutas-kísérők a problémás utasokra?

Giphy

Míg a legtöbb utazó szinte biztosan találkozott már, vagy találkozhat élete során enyhe turbulenciával, addig a durvább szituációkra már jóval kevesebb az esély.

Egyes becslések szerint 50 ezer járatonként mindössze egyetlen az, ahol a repülőgépeknek és az utasoknak erős turbulenciával kell megküzdeniük.

Mivel a Föld hőmérséklete a növekvő üvegházhatású gázkibocsátás – így a szén-dioxid-kibocsátás – miatt emelkedik, ezért a légkör felsőbb szintjein a keskeny, erős szélsáv nagyobb szélnyírásnak van kitéve.

Az Independent azt tanácsolja azoknak, akik a lehető legsimább utazásra vágynak, hogy igyekezzenek a repülőgép szárnyához közeli üléseket lefoglalni, ugyanis a gép súlypontja környékén a legkevesebb az esély a rázkódásra. Ezzel egyetemben az orrhoz közeli ülések is jó választások lehetnek, mivel a gépek elején jóval kevésbé érzékelhető a turbulencia, mint a szélnek jobban kitett hátsó ülések.

A legtöbb, amit ilyen esetben tehetünk az az, hogy bekapcsoljuk a biztonsági övet, ugyanis így elkerülhetjük azt, hogy esetlegesen sérülést szenvedjünk a rázkódások miatt.

Ezt olvastad már? Utasként csak egyetlen megoldás létezik az egyre erősődő turbulencia ellen

Melyik útvonalakon a legvalószínűbb a turbulencia?

A Turbli turbulencia-előrejelezéssel foglalkozó weboldal összesen nagyjából 150 ezer járatot vizsgált meg azért, hogy össze tudjanak állítani egy listát 2023 legrázósabb útvonalairól.

Felmérésük alapján a legneccesebb útvonalnak a chilei Santiago repülőtér és a bolíviai Viru Viru nemzetközi repülőtér közötti utazás számít. Második helyen a kazah Almati és a kirgiz Biskek úti céljait összekötő útvonal mondható.

A „legturbulensebb” útvonalak közül hat Japán és Kína országait érinti, de a listára két európai pálya is felkerült.

Milánó és Genf között utazva például nagy eséllyel futhatunk bele egy erősebb turbulenciába, valamint Milánó és Zürich közti utazás sem lesz zökkenőmentes.

A top10-es lista így néz ki: 

  1. Santiago, Chile (SCL) – Santa Cruz, Bolívia (VVI)
  2. Almati, Kazahsztán (ALA) – Biskek, Kirgizisztán (FRU)
  3. Lanzhou, Kína (LHW) – Csengtu, Kína (CTU)
  4. Csúbú Centrair Nagoja, Japán (NGO) – Szendai, Japán (SDJ)
  5. Milánó, Olaszország (MXP) – Genf, Svájc (GVA)
  6. Lanzhou, Kína (LHW) – Hszienjang, Kína (XIY)
  7. Oszaka, Japán (KIX) – Szendai, Japán (SDJ)
  8. Hszienjang, Kína (XIY) – Csengtu, Kína (CTU)
  9. Hszienjang, Kína (XIY) – Csungking, Kína (CKG)
  10. Milánó, Olaszország (MXP) – Zürich, Svájc (ZRH)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET