Felvillanyozó érdekességek a medúzákról

A tengerek egyik legszebb és egyszerre legfélelmetesebb állatai sokkal többet „tudnak", mint gondolnánk.

Fotó: Shutterstock

Vannak ártalmatlan és halálos csípésű medúzák is, előbbiekről már mesélünk, van ugyanis egy zárt, sós tó, ahol elszaporodtak a medúzák, és ahol egyszerre több százezer zseléállat között úszhatunk. Nézzük, miért is olyan különleges állatok ezek a tengeri lények.

Halála után is csíp

Sokan nem tudják, hogy az élettelen állatok csápjain még élnek a csalánsejtek, amiket folyamatosan lövellnek magukból. 2010-ben körülbelül 150 New Hampshire-i strandolót csíptek meg egy döglött sárga hajasmedúza csápjain lévő csalánsejtek.

Vízben víz

A kocsonyás állat 95%-a víz (a többi ásványi anyag és fehérje), ezért is tűnnek szinte átlátszónak a vízben. Két dermiszrétegük között egy kocsonyás, vízbázisú anyag, az úgynevezett mezoglea található, amely izomsejteket, idegsejteket és fehérjéket tartalmaz – a medúzának is van idegrendszere, persze nem olyan összetett, mint egy agyi idegrendszer.

Halhatatlan medúza

Létezik egy Turritopsis dohrnii nevű medúzafajta (igazából hidraállat), amely 4,5 milliméteres és a medúzák átlagos, néhány órától néhány hónapig tartó élethossza helyett folyamatosan fiatalodik. Stresszhelyzetben megfiatalodnak a sejtjei, tulajdonképpen klónozza saját magát, visszaváltozik virágállattá és rengeteg, genetikailag azonos utódot hoz létre, ezzel válik halhatatlanná.

Öregebb a dinoszaruszoknál

Fotó: Shutterstock

A medúzák 650 millió éve élnek a Földön, így régebben lakják az óceánokat, mint a dinoszaruszok vagy a cápák.

Űrpolipok

1991-ben a NASA küldött először medúzát az űrbe, pontosan 2478 fülesmedúzát. A medúzákat mesterséges tengervizet tartalmazó tartályokban tartották, ezekbe az űrhajósok olyan vegyszereket fecskendeztek, amelyek szaporodásra ösztönözték az állatokat. A kísérlet végére körülbelül 60 000 medúza keringett az űrben.

Minden méretben

A legnagyobb medúzafaj a fentebb is említett sárga hajasmedúza (vagy oroszlánsörény medúza), amely akár 6 méter átmérőjűre is megnőhet, és mérgező csápjai akár 50 méter hosszúak is lehetnek. A legkisebb kockamedúza a beszédes nevű királyölő, azaz a irukandzsi, ami apróbb, mint egy köröm, és az egyik legmérgezőbb élőlény a Földön. (A rendszertani besorolás szerint vannak ennél kisebbek is, de azok hidraállatoknak számítanak, ilyen a fiatalodó medúza).

Ázsiai csemege

Ázsia egyes részein medúza féléket is fogyasztanak (például a catostylus mosaicus medúzát), és japán diákok már azzal a merész ötlettel is előálltak, hogy porított medúzát használtak egy iskolai projektben sós karamellához.

AMI MÉG ÉRDEKELHET