5+1 TÉNY, AMIT ÉRDEMES TUDNI MÉZIRŐL

A karácsonyi süti története és egyéb érdekességek.

Fotó: Shutterstock

A mézeskalács-emberkéről sokunknak ma már Shrek, a zöld ogre ugrik be először, az embert formázó sütemény és maga a mézeskalács története azonban sokkal régebbi és számos érdekességet tartogat.

A mézzel készült tészták eredete egészen az ókorig nyúlik vissza, a görögök, az egyiptomiak és rómaiak is nagy becsben tartották ezeket az ételeket, utóbbiak afrodiziákumként is tekintettek a mézes, fűszeres finomságokra. A mai mézeskalács eredete egészen a 11. századig vezethető vissza, az első megmaradt feljegyzések szerint Nürnbergben akkor már biztosan létezett recept az elkészítésére.

1. IDEÁLIS HÁROMFEJŰ KUTYÁK ALTATÁSÁHOZ

Az ókori görögök úgy tartották, hogy kiengesztelhetik az alvilág kapuját őrző kutyát, Kerberoszt, ha a halottak szájába mézzel készült süteményt tesznek. Vergilius eposzában Aeneas is ilyet kapott a szibillától, amivel végül elaltatta a háromfejű kapuőrt és leosonhatott az alvilágba.

2. UDVARI CSEMEGE

Erzsébetről nemcsak azt érdemes tudni, hogy Anglia egyik meghatározó uralkodója volt és, hogy mivel sosem szült gyereket, vele halt ki a Tudor-ház, hanem azt is, hogy a szűz királynő udvarában fontos szerepe volt ennek az édességnek: embert formázó mézeskalácsot kaptak a látogatóba érkező előkelő vendégek.

Fotó: Shutterstock

3. SZERELMES SZÍVEK

A mézeskalács már a középkorban is kedvelt vásárfia volt. Sokféle formában, változatos – egyebek közt aranyból készült – dekorációval díszítették. Nem csak a jószerencse zálogául szolgált a szuvenír, a szalaggal átkötött szívek valódi szerelmes üzenetnek számítottak két ember között.

4. RÉMÁLOM A MÉZESKALÁCS-HÁZIKÓBAN

A Grimm testvérek meséje egy horrorisztikus történeten alapul. A 17. században egy mézeskalács-készítő asszonyt boszorkánysággal vádolt meg egykori udvarlója, miután kosarat kapott tőle. A per során a nő a kínzások ellenére sem vallott, végül felmentették, ám a volt szerető és annak húga megölte őt.

5. MÉZESKALÁCS-METROPOLISZ

A norvég Bergenben minden karácsonykor egy egész miniatűr települést készítenek az édes tésztából, ahol a házak mellett vonatot, léghajót és óriáskereket is találunk. A látványosságnak számító Pepperkakebyen nevű édességvároska megtekintéséből származó bevételeket minden évben jótékony célra ajánlják fel.

+1. GENERÁCIÓS HAGYOMÁNY

A mézeskalácsnak számos fajtája létezik, de az egyik legkedveltebb vitán felül a puha és szaftos nürnbergi változat. A Witte Spezialitäten márka története 1935-ös alapításáig nyúlik vissza, az egykori kis pékség ma már a legkiválóbb alapanyagokat használó prémiumtermékeket állít elő. Érdemes frissen is kóstolni a német város két üzletének valamelyikében!

AMI MÉG ÉRDEKELHET