10 hely Földünkön, ahol a madárvilág legjeivel találkozhatsz

Ha szereted a természetet és a vadvilágot, akkor keresd fel az alábbi helyeket, ahol a rekorder madarak élnek.

méhkolibri
Fotó: Shutterstock

A madarak és fák napja alkalmából összeszedtük Földünk érdekes madárfajtáit, amelyek egyedülállók, hiszen a leggyorsabbak, legkisebbek vagy éppen a leghangosabbak... Nézzük, merre kell utaznod, hogy ezeket a különleges állatokat megleshesd természetes közegükben! Van köztük olyan, amiből csak pár példány maradt.

A nagyszájú ausztrál

Fotó: Shutterstock

Az ausztrál pelikán a legnagyobb csőrű madár a világon, a csőre akár 50 cm is lehet. Amint a képen is láthatod, ennek az állatnak nem okoz gondot, hogy akár egy egész halat bekapjon, melyek táplálékból naponta összesen kb. 2 kg-ot (és némi rákot) fogyaszt el.

Indonéziában él a leghangosabb

Fotó: Shutterstock

A malukui kakadu Indonézia egyik szigetéről származik. A látványos, igen nagy testű papagáj hangja elérheti a 135 decibelt, aminek a hallgatása hosszú távon komoly halláskárosodást okozhat. Ha ugyanis tartósan 80 decibel feletti zajt érzékelünk, az már árthat a fülünknek.

Afrikai óriás

Fotó: Shutterstock

Az észak-afrikai strucc nemcsak a legnagyobb testű madár, de a leggyorsabban futó is. A röpképtelen szárnyas 2,7 méter magas, súlya pedig a 140 kg-ot is elérheti. Na de mekkora lehet az állat tojása? Az 1,2-1,6 kg súlyú, 25-30 cm nagyságú tojások egyenként nagyjából 22 tyúktojásnak felelnek meg.

Nagyítóval keresd a kicsit Kubában!

Fotó: Shutterstock

A Kubában élő méhkolibri a legkisebb madár a Földön, tehát profi távcsőre lesz szükséged, hogy megless egyet közülük. Ez az apró madár maximum 5 cm és 2g (!), fokozottan veszélyeztetett állat.

Gyorshajtó a Falkland-szigeteken

Fotó: Shutterstock

A szürkefejű albatrosz a leggyorsabban repülő madár, sebessége elérheti a 127 km/h-t is, ami igen komoly teljesítmény annak fényében, hogy képes akár egész nap ekkora sebességgel szállni. A Déli-óceánon találkozhatsz ezzel a szárnyassal; az Antarktiszon, a Falkland-szigeteken, Chile vagy Brazília déli partjainál, Panamában, Angolába, Új-Zélandon és az ezekkel az országokkal szomszédos területeken.

Aki bírja a hideget...

Fotó: Shutterstock

A császárpingvin bírja ki a legzordabb, legfagyosabb időjárást, hiszen otthonosan érzi magát a -20 fokos átlaghőmérsékleten, ahol a szél sebessége 25 és 75 km/h között váltakozik. Az állat testét a több rétegű, tömött tollazat melegíti, érdekesség továbbá, hogy minden egyes tollukat más-más izom mozgat, hogy gyorsan fel tudják borzolni a pihéket a fagyos időben.

Fuss a leggyorsabban szaladó filmsztár után!

Fotó: Shutterstock

A leggyorsabban szaladó röpképes madár az Egyesült Államok területén élő gyalogkakukk. (Kihívója a strucc, ám ahogy fentebb írtuk, a strucc nem tud repülni.) A gyalogkakukk 42 km/h sebességgel képes futni. A Bolondos dallamok (Looney Tunes) sebesen száguldó Kengyelfutó gyalogkakukkját is erről az állatról mintázták.

A legveszélyeztetebb is amerikai

Fotó: Shutterstock

A királyharkály vagy más néven elefántcsontcsőrű harkály súlyosan veszélyeztetett faj, vagyis az állomány a kihalás szélére került. 2005-ig kihaltnak hitték, de hosszú kutatás után a Cornell Egyetem ornitológusai találtak egy élő hím példányt az arkansasi Cache River and White River természetvédelmi területen.

A leghosszabb tollakat Kínában láthatod

Fotó: Shutterstock

Kína középső részén él ez a különleges tollazatú madár. A kifejlett példányok faroktollánnak hossza elérheti a 2,4 métert is. Európában is találkozhatsz ezzel az állattal, hiszen vadászati céllal a világon több helyre is betelepítették.

A legapróbb ragadozó Borneón repdes

Fotó: Shutterstock

A borneói törpesólyom vagy verébsólyom mindössze 5 cm-es, és úgy néz ki, mint a nálunk is honos sólymok kicsinyített mása. A Borneó északi részén, Malajzia területén élő kicsi, de erős ragadozómadár apró rágcsálókkal, bogarakkal és lárvákkal táplálkozik.

AMI MÉG ÉRDEKELHET