Váratlan vendég látogatta meg a Körös-Maros Nemzeti Parkot

Általában csak tavasszal és ősszel jár erre.

szalonka

A kép illusztráció - Fotó: Pixabay

Az erdei szalonkáknak ilyenkor még a Mediterráneumban lenne a helye, ám a Körös-Maros Nemzeti Park személyzete a januári fagyos napok idején bukkan rá egy példányra. A madarak alapvetően ritka fészkelőknek számítanak Magyarországon, döntően a tőlünk északabbra fekvő, kiterjedt mocsárerdős területeket szokták választani.


„Meglepő, hogy ez az egészségesnek tűnő madár, amelynek most a Mediterráneumban kellene lennie, miért tartózkodik a Dél-Alföldön. Erdei szalonka ugyanis csak a tavaszi és őszi vonuláskor bukkan fel errefelé”

– áll a nemzeti park közleményében.

A gyöngybagoly egészen Németországból utazott ide: Ezer kilométeres túrát tett meg egy gyöngybagoly, hogy Magyarországra érjen

Mint írják, a január közepén megfigyelt példány klasszikus téli körülmények között került elő, így valószínűleg az egészségesnek tűnő madarat a korábbi enyhe időjárás marasztalta csak.

Az erdei szalonkát alapvetőleg is nagyon nehéz észrevenni, mivel tollazata tökéletes arra, hogy elrejtse őt az avarban.

Emiatt rendre csak akkor találkoznak vele a park munkatársai, amikor lábuk előtt pár méterrel hirtelen felrepül.

Az erdei szalonka ugyanis kizárólag csak a talajszinten vagy a levegőben mozog, fákra, bokrokra nem száll. Testméretéhez képest kifejezetten hosszú, vékony csőre van, ez segíti őt a táplálék felkutatásában – ezek általában a talajban élő apró rovarok, giliszták és más gerinctelenek.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET