Teljes elvonulás: Az első telefonmentes szigeten várják a turistákat

Itt aztán lehetőséged lesz a pihenésre és a digitális detoxra.

finnország balti-tenger
Fotó: Shutterstock

Régen az volt furcsa, ha egy eldugott helyen volt telefon, most meg az ellentéte a ritka. Alig találni lefedettség nélküli területeket a világon, ahol teljesen elmerülhetünk a természet szépségében és csendjében. A finn szigeten sok turistára számítanak, vajon nőni fog az ilyen telefonon elérhetetlen helyek száma a jövőben?

A finnországi Ulko-Tammio szigeten – ami egyébként egy nemzeti park, a Eastern Gulf of Finland National Park része – 100%-os digitális detoxban lehet részed, hiszen mindenféle telefonos lefedettség nélküli a lakatlan sziget. Valójában az egész egy hihetetlenül okos marketingfogás, hiszen erre a helyre eddig is megrögzött természetjárók és sportolni vágyók látogattak, hogy élvezzék az anyatermészet különleges adottságait és eddig sem volt tökéletetes telefonhálózat. Most a finnek erre húzták fel a környék népszerűsítését, hiszen itt tényleg kiszakadhatunk a világ nyüzsgéséből.

Zord tájak, buja partok, bájos falvak

A Finn-öböl keleti részén található nemzeti parkban található Ulko-Tammio a világ első telefonmentes turistaszigete. De mit tudhatunk még róla? A sziget a Balti-tengerben található, közel az orosz határhoz, rengeteg apró kis sziget szomszédságában. Az Ulko-Tammio kezelő Parks & Wildlife Finland cég munkatársai is izgatottan várják a kampány eredményét, amitől azt várják, hogy egyrészt több turista érkezzen hozzájuk, másrészt a náluk megfordulók rájöjjenek, mennyire jó a természetre koncentrálni a telefonjuk helyett. „Arra bátorítjuk a látogatókat, hogy önként tegyék el a telefonjukat, és érzékszerveiket a természetre összpontosítsák a mobil helyett” – mondta Joel Heino, a Parks & Wildlife Finland szabadtéri rekreációs részlegének menedzsere. A finn szigeten lehet pecázni, mindenféle vízi sportot űzni, az outdoor sportok kedvelői is találnak remek lehetőségeket, ha nem vagyunk fázósak, akkor még egy nomád sátrazást is érdemes kipróbálni, persze téli hálózsákkal, mert még nyáron is cudar az idő éjszaka.

A biztonság miatt nem kell aggódni

Attól azért nem kell félni, hogyha esetleg baleset történne, óriási vihar vagy bozóttűz törne ki, akkor ne tudnánk segítséget kérni. Inkább arról van szó, hogy a látogatókra bízzák, hogy meghozzák azt a döntést, hogy kicsit leteszik a telefont.

AMI MÉG ÉRDEKELHET