Valóban létezik a kubai vakcinaturizmus?

Kuba több koronavírus elleni vakcinát is kifejlesztett, a klinikai tesztek után indulhat az oltás.

kubai utazas
Fotó: Unsplash

Bár kenyeret és alapvető élelmiszereket az amerikai gazdasági szankciók miatt igen nehéz most Kubában beszerezni, az ország vakcinagyártásban sokkal jobb pozícióban van, mint a világ legtöbbje. Két oltóanyaguk is a klinikai tesztek harmadik fázisában jár, hónapokon belül elkezdhetik oltani vele a lakosságot és az oda érkező turistákat, a maradékot pedig eladják majd külföldre. Kuba tehát az Egyesült Arab Emirátusok és Izrael nyomdokaiba léphet a vakcinaturizmussal.

Írtunk már arról, hogy a kedvelt turistaparadicsomok mekkora bevételtől estek el az utóbbi egy évben, és bár Kuba nincs az elsők között, náluk is jelentős a hiány. A gazdasági válságból viszont kiutat jelenthet számukra, ha az oltással elérnék a nyájimmunitást, és ezzel biztonságos úti céllá válnának. Az ország tervei között, ennek elérése mellett, az is szerepel, hogy oltási lehetőséggel kecsegtessék az utazókat.

4-ből 2 oltás a célban – Irány Varadero!

Fotó: 123rf

Varadero, Kuba

A közép-amerikai ország eddig négy koronavírus elleni oltóanyagot fejlesztett ki, melyekből kettő már majdnem készen áll arra, hogy tömegesen oltsanak vele a szigetországban. A Sovereign 2 és az Abdala nevű vakcinákból összesen 100 millió dózist szeretnének legyártani rövid időn belül, hogy még 2021 első felében beoltsák a lakosságot. Jelenleg Kubában és Iránban 150 000 emberen tesztelik a vakcinákat, Irán rendelne is az oltóanyagból, és Mexikó is jelentkezett, hogy részt venne a klinikai tesztelésben. Ahogy az amerikai Novavax, úgy a kubai oltások is fehérjealapúak, a vírus tüskefehérjéit tartalmazzák – ez azért lényeges, mert az ilyen típusú oltásokat nem kell fagyasztva tárolni, elég egy sima hűtőszekrény is. Ez jelentősen megkönnyíti a szállítást, illetve olyan szegény országokban is képesek lesznek tárolni és használni, ahol nincsenek meg a megfelelő körülmények a fagyasztást igénylő (Pfizer, Moderna) vakcinák tárolásához.

Kuba várja a turistákat

Fotó: Unsplash

Havanna, Kuba

Sokan nem is tudják a karibi országról, hogy ilyen fejlett biotechnológiai infrastruktúrával és szakemberekkel büszkélkedhet. Pedig Kuba az oltásokkal az első latin-amerikai ország lehet, ahol saját oltóanyagot képesek kifejleszteni és gyártani. Ha a projekt sikerrel zárul, a fennmaradó dózisokat olyan országoknak adnák el, amelyek nem kaptak a nyugati oltóanyagokból vagy csak nagyon kevés áll a rendelkezésükre. A 11 milliós országban egyébként eddig összesen „csak" 88 000–89 000 esetet koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, ebből 83 000 már gyógyult, a vírusban elhunytak száma pedig még mindig 500 fő alatti. A gazdasági visszaesés 11%-os volt, így az egészségügyi és a gazdasági szempontokat figyelembe véve Kuba még mindig az szerencsésebb országok közé tartozik.

Vicente Vérez, az oltásfejlesztők vezetője elmondta a The New York Timesnak, hogy amint engedélyt kap valamelyik vakcina, a szigetország oltást kínálhat minden odautazó külföldinek.
AMI MÉG ÉRDEKELHET