4+1 elhagyatott vasútállomás, amit még mindig felkeresnek a kíváncsi utasok

Bár kifogott rajtuk az idő vasfoga, még ma is különös szépséget sugároznak.

Psyrtskha vonatállomás

Psyrtskha állomás, Abházia, Grúzia – Fotó: Shutterstock

Világszerte több tucat csodás vasútállomással találkozhatnak az utazók, melyek építészeti megoldásaikkal kész látványosságnak számítanak. Míg rengeteg történelmi pályaudvaron ma is vonatok sokasága halad át, addig létezik pár olyan állomás is, amit jelenleg csak az elhagyatott helyek iránt érdeklődő utazók keresnek fel – ráadásul Magyarországon is van egy ilyen.


1. Old Helensburg állomás – Ausztrália

Ausztrália keleti partjánál, Sydney városától délre, az erdők mélyén helyezkedik el a régi Helensburg vonatállomás. A Sutherland és Wollongong közötti vasútvonalat 1884 és 1886 között építették fel, a projekt során pedig számos alagutat alakítottak ki, amikre ma az „elhagyatott Helensburg-alagutakként” hivatkoznak. Az állomáshoz közeli alagutakat manapság kirándulók és vonatrajongók sokasága keresi fel, mivel az idő teltével ezekbe világító giliszták költöztek be.

​2. Vyšehradi pályaudvar – Csehország  

Prága történelmi városrészében, a Vyšehradban is találkozhatunk egy elhagyatott, ámde pompás pályaudvarral. A Vyšehradi pályaudvar a cseh art nouveau építészet gyönyörű példája, amit az állomás esetében még az elhanyagolt állapota sem árnyékol be. Az 1870-ben létesített pályaudvart utolsó vonat 2002-ben hagyta el, és bár azóta lehetett felújítási tervekről hallani, eddig még semelyik projekt nem valósult meg.

Vannak érdekes múlttal rendelkező helyek a világon: 5 hátborzongató hely a világon, ahol csak a kísértetek érzik jól magukat

3. Anhalter Bahnhof – Németország 

A sötét múlttal bíró Anhalter valaha Berlin egyik legjelentősebb pályaudvarának számított, mára viszont csak néhány épületrész maradt fent belőle. A második világháború idején rengeteg embert deportáltak innen, a bombázások során viszont akkora károkat szenvedett az épület, hogy 1952-ben a bezárása mellett döntöttek. Az Anhaltert végül 1960-ban lebontották, ám a fennmaradt falrészeknek köszönhetően viszont még ma is fel tudjuk idézni, hogy milyen lehetett fénykorában.

4. Psyrtskha állomás – Abházia / Grúzia 

A világ legtöbb országa által nem önálló országként elismert Abházia tengerpartján áll talán a világ egyik leggyönyörűbb elhagyatott pályaudvara. A régi szovjet stílusjegyeket viselő Psyrtskhát mára visszavette a természet, a turisták pedig pont ezért szokták felkeresni. Bár a közeli alagúton még ma is átsuhan egy-egy vonat, a pályaudvaron már régóta egyetlen szerelvény sem áll meg.

Az itthoni szellemvárosokról hallottál már? 4 elhagyatott szellemváros Magyarországon, ha van elég bátorságunk

+ 1: Istvántelki Főműhely – Magyarország 

Budapest északi részén, a negyedik kerületben is létezik egy romos, használaton kívül álló vasútállomás, a MÁV által őrzött Istvántelki Főműhely. Az istvántelki vonattemetőként ismert telepen egykor még több száz munkás dolgozott, de kaszinó és fürdő is működött területén. A növényekkel benőtt, graffitis falak között sétálva rozsdás szerelvények csoportja áll némán, amelyek minden évben megmozgatják az urbexesek és a kíváncsi érdeklődők fantáziáját.

(Forrás: Time Out)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET