A kivándorlók szerint ezekben a városokban volt a legjobb és a legrosszabb élni 2023-ban

Az egészségügyet, az albérletárakat és a szociális életet is figyelembe vették.

Az úgynevezett expatek egyik legnagyobb online közössége, az InterNations egy kutatásban arról kérdezte a kivándorlókat, melyik városokban tudnak külföldiként a legjobban elhelyezkedni. Úgy tűnik, Európán belül abszolút Spanyolország a nyerő választás, míg több európai nagyváros is a lista végére került.


Az InterNations legújabb kutatásában az úgynevezett expateket kérdezte meg tapasztalataikról. Hasonló magyar kifejezés egyelőre nem létezik azokra a „tartós turistákra”, akik saját országukat hátrahagyva egy másik nemzet határain belül élnek közepes, illetve hosszabb távon, így cikkünkben a kivándorló, illetve az angol expat szavakat fogjuk rájuk használni.

A szervezet több mint 12 ezer kivándorlót kérdezett meg arról, hogy egy-egy városban mennyire volt számukra egyszerű a beilleszkedés mind a munka, mind a szabadidő területén. A felmérésben 49 város is szerepelt a világ minden részéről, melyeket több szempont alapján értékeltek az expatek, például a kiadások és az életminőség szerint.

1. Malaga, Spanyolország

Fotó: Jonas Denil / Unsplash

Malaga, Spanyolország

Mindhárom dobogóra egy-egy spanyol város állhatott fel, az abszolút nyertes a kitöltők szerint Malaga lett: 89 százalékuk szerint a helyiek rendkívül barátságosak voltak a külföldi lakosokkal és véleményük szerint egyszerű volt barátokra találni. Az életminőségi-index kategóriájában is jól teljesített a város, elsősorban a kedvező időjárást, a természetet, a levegő minőségét, a biztonságos közlekedést és az infrastruktúrát emelték ki.

Emellett a megkérdezettek 94 százaléka meg volt elégedve a város által nyújtott szabadidős sportlehetőségekkel, 92 százalékuk pedig a kultúrával, az éjszakai élettel és a gasztronómiai lehetőségekkel is. Az egészségügy is jól szerepelt, a munkaerőpiaci helyzet tekintetében viszont utolsó, 41. helyezést tudott csak elérni Malaga.

Ha inkább csak egy nyaralás erejéig utaznánk: 7 európai város, ahová télen is érdemes elutazni a szakértők szerint

2. Alacant, Spanyolország 

Fotó: Faisal / Unsplash

Alicante, Spanyolország

A második helyezést Alacantnak ítélték oda, melyet a megfizethető lakhatás miatt kedveltek különösen a külföldiek. A legjobb értékelést a beilleszkedés egyszerűsége, a kulturális lehetőségek, a barátságosság, a szociális élet és nem utolsó sorban az általános megfizethetőség miatt ítélték oda a városnak. Az egészségügyi területén sem teljesített rosszul (5.) és a válaszadók mintegy 92 százaléka vallotta azt, hogy boldog életet él Alacantban.

A legrosszabb minősítést (40.) a munkaerőpiac kapta, ahol az expatek elmondása szerint egyáltalán nem díjazzák a kreativitást, az önálló munkavégzést, illetve nem mondhatók rugalmasnak és a karrierlehetőségek is korlátozottak.

Ezt olvastad már? Európai települések, ahol milliókat fizetnek azért, hogy odaköltözzünk

3. Valencia, Spanyolország 

Fotó: Shutterstock

Valencia, Spanyolország

A bronzérmet a népszerű üdülőváros, Valencia vihette haza.

A megkérdezettek szerint összességében itt a legjobb az életminőség indexe, de elégedettek voltak a sportlehetőségekkel, a közlekedéssel és az egészségüggyel is. Továbbá a kivándorlók szerint Valencia számít a legmegfizethetőbb városnak (a lakhatás területén is), valamint a helyiek kedvessége, a szociális lehetőségek sokszínűsége és a beilleszkedés egyszerűsége is hozzájárult a helyezéshez.

A fenti spanyol városokhoz hasonlóan Valenciában is a munkavégzés, a karrierlehetőségek és a munkahelyek stabilitása számít a legnagyobb problémának.

A digitális nomádok ezekben az országokban élvezhetnek előnyöket: Hosszú vízum, alacsony árak: ezekben az országokban éri meg digitális nomádnak lenni

A 10 legjobb város a kivándorlók számára az InterNations kutatása szerint

  1. Malaga – Spanyolország
  2. Alacant – Spanyolország
  3. Valencia – Spanyolország
  4. Rász el-Haima – Egyesült Arab Emírségek
  5. Abu-Dzabi – Egyesült Arab Emírségek
  6. Madrid – Spanyolország
  7. Mexikóváros – Mexikó
  8. Kuala Lumpur – Malajzia
  9. Bangkok – Thaiföld
  10. Maszkat – Omán

Fotó: Chris Czermak / Unsplash

Trevi-kút, Róma, Olaszország

Az utolsó helyezések érdekesen alakultak: a legrosszabb pontszámot Milánó (49.) vihette haza, ahol rendkívül nehéznek találták a beilleszkedés folyamatát (pl.: bankszámlanyitás, bürokráciai folyamatok, vízumügyintézés), illetve véleményük szerint meglehetősen bonyolult lakáshoz jutni. A megfizethetőség, illetve a karrierlehetőségek kategóriáiban sem szerepelt túl jól az olasz város.

Az éjszakai élet mondjuk biztos jó lehetett Milánóban: Beperelték a helyiek a városházát, Milánó lényegében betiltja az éjszakázást

Rómával (48.) sem voltak olyan elégedettek a kivándorlók, ahol véleményük szerint nem fizetik meg munkájukat, a válaszadók kétharmada (63 %) szerint pedig a helyi munkaerőpiac is problémás. A nyelvi beilleszkedés nehézségét is kiemelték, de általánosan a helyieket kedvesnek és barátságosnak mondták, az általános beilleszkedést pedig a legtöbben nem találták nehéznek.

Az alsó 10-es ranglista pedig így néz ki: 

  • Szöul – Dél-Korea (40.)
  • Párizs – Franciaország (41.)
  • London – Egyesült Királyság (42.)
  • Isztambul – Törökország (43.)
  • Dublin – Írország (44.)
  • Berlin – Németország (45.)
  • Hamburg – Németország (46.)
  • Vancouver – Kanada (47.)
  • Róma – Olaszország (48.)
  • Milánó – Olaszország (49.)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET