Az egri vár lenyűgöző másolata Pilisborosjenőn van

Minden évszakban csodálatos látvány ez az ál vár.

Fotó: Shutterstock

Itt forgatták az 1968-as nagysikerű történelmi filmet, az Egri csillagokat, a romok egy része maradt, és ma is megtekinthető, körbejárható. Romantikus romturistáknak kötelező program.

A könyvek könyve

Gárdonyi Géza 1901-ben adta ki könyv formájában a korábban cikk folytatásokban publikált, nagyívű magyar történelmi regényét, az Egri csillagokat, amely manapság is az egyik legnépszerűbb magyar olvasmány. 2005-ben a Nagy Könyv olvasásnépszerűsítő játékben Gárdonyi művét választották a legnépszerűbb magyar regénynek.

Vicuska és Gergő történetét később filmre is vitték, Várkonyi Zoltán rendezésében 1968-ban elkészült a magyar filmtörténelem egyik legimpozánsabb és leglátványosabb alkotása, Venczel Vera, Kovács István és Sinkovits Imre főszereplésével.

A filmet nem Egerben forgatták, hanem a Budapesthez közel fekvő Pilisborosjenő határában, a Nagy-Kevély délnyugati lejtőjén, ahol felépítették az egri vár mását is. A festői környezetben elterülő völgyben forgatták a film ostrom- és csatajeleneteit több ezer statiszta részvételével.

​Elszökött tevék

A forgatásról rengeteg érdekesség és történet maradt fent az utókor számára. Az egyik leghíresebb legenda szerint a forgatáson használt tevék közül néhány megszökött Pilisborosjenőről, majd csak a csillaghegyi strandnál sikerült őket befogni.

Az ostromhoz kapcsolódó egy másik érdekesség szerint az óriási török sereg életre hívásához ötezer magyar katonát vezényeltek ki a helyszínre, egyes képkockákon még a katonai bakancsok is feltűnnek.

A Netflixen is látható

A vár ma a környék egyik legismertebb turistalátványossága, amelyet évente több százezren keresnek fel. Kevesen tudják azonban, hogy nemcsak az Egri csillagok egyes jeleneteit vették fel a helyszínen, hiszen a romok maradtak, így pedig több forgatást is befogadott a vár és környezete. Hazai produkciók sorában tűnt fel az eredetileg az egri várnak készült díszlet, többek között a Rab ember fiai című alkotásban, a Magyar vándorban, illetve az Angyalbőrben című filmben is.

Az utóbbi időben a legismertebb feltűnését a Netflix egyik csúcsprodukciójában, Vaják-szériában jegyezhettük fel.


AMI MÉG ÉRDEKELHET