4 km, de 21 időzóna választja el ezt a két szigetet

Ha engednék, át is lehetne csónakázni.

Fotó: Getty Images

Az utazásnak az egyik legkellemetlenebb része az időeltolódás okozta jetlag, de ha eközött a két hely között tennéd meg az utat, akkor nem kéne az időzónaváltás-szindrómával bajlódnod...

A Csendes-óceánban lévő Bering-tenger a világ egyik legkülönlegesebb helye, ugyanis két földrész között helyezkedik el: a megszokott sík térképen fel sem tűnik, hogy az orosz partok és az amerikai föld milyen közel is vannak egymáshoz. A Bering-tengerben van ugyanis a Diomede-szigetek, amely két szigetből áll, a Nagy-Diomede Oroszországhoz tartozik, a Kis-Diomede pedig már az Amerikai Egyesült Államok területe.

A két sziget között mindössze 3,8 kilométer a távolság.

Egy pillantásra a másnap

Fotó: Wikimedia

A Bering-szoros közepén a Diomede-szigetekkel

Az két sziget között húzták meg a geográfusok a dátumválasztó hosszúsági kört, így a két legtávolabbi időzóna egymás mellé került, alig 4 km távolságra. Mivel a két sziget között tiltott az átutazás, sajnos olyan nem fordulhat elő, hogy reggel 10-kor felülünk egy kompra és előző nap, 21 órával korábban érjünk partot. Az átutazás tilalmának az oka „csupán" katonai, valószínűleg, valamilyen fontos támaszpont van a szigeteken. Egyszer, a hidegháború szimbolikus lezárásaként egy úszónő, Lynne Cox átúszta a 4 Celsius fokos szorost: az úszó az amerikai oldalról indult a szovjet partra és onnan vissza. A két sziget őslakosai egyébként a háborús idők előtt még csónakkal átjártak egymáshoz, amikor pedig befagyott a tenger, akkor könnyedén át tudtak sétálni.

Alagút is tervben van

Az Alaszka–Oroszország-alagút a Bloomberg gazdasági híroldal értesülései szerint már 10 éve tervben van. Az Alaszkát Szibériával összekötő, 6000 kilométer hosszú kereskedelmi útvonal egy vasút lesz, és ennek egy szakasza lenne a 80 kilométer hosszú Bering-alagút, aminek a Diomede-szigetek lesz a megállója. Az útvonal megépítése nagyjából 65 milliárd dollárba (ebből csak az alagút 10-12 milliárd dollár) kerül majd és 10-15 évig fog tartani.

AMI MÉG ÉRDEKELHET