5 magyar csillagvizsgáló, hogy biztosan elcsípd a hullócsillagokat

Hamarosan érkeznek a Quadrantidák.

hullócsillag

Legyen szó a Perseidákról, a Germeidákról vagy éppen az év elején látható Quadrantidákról, a meteorzáporok kétségkívül az egyik legcsodálatosabb természeti jelenségeknek számítanak. Bár a szabad ég alatt is jó program a csillaglesés, a csillagvizsgálókban teljesen más élmény az éjszakai égbolt megfigyelése: mutatunk pár hazai helyet, ahova érdemes ellátogatni csillaghullások idején (is).


Az évkezdet leglátványosabb csillagászati eseménye a Quadrantidák meteorraj érkezése, amely rendszerint január első napjaiban kopogtat majd egünkön, 2024-ben pedig január 4-én, a hajnali órákban várható a maximuma.

Bár a Quadrantidák az egyik legrövidebb ideig tartó jelenség, a raj szerencsére bővelkedik a nagyon fényes tűzgömbökben is, így kedvező égbolt mellett jó esélyünk van egy valóban látványos, emlékezetes csillaghullás megtekintésére.

A Quadrantidákról itt írtunk bővebben: Érkeznek a Quadrantidák, ez lesz 2024 első csillaghullása

Agóra Tudományos Élményközpont – Debrecen 

Az Agóra Élményközpontban különböző interaktív eszközök és kísérletek hozzák közelebb a kisebbekhez és a nagyobbakhoz a tudományt. A planetárium kupolájában végignézhetjük a Földtől a Világegyetemig című showt, ahol többek között az űrkutatás történelmébe, az bolygók és a csillagok életébe, valamint az ember és a világűr kapcsolatába nyerhetnünk betekintést.

Az Agóra esti távcsöves csillagnézéseket, illetve esti programokat is meg szokott hirdetni, ezekre viszont előzetes regisztráció szükséges.

Részletek

Pannon Csillagda – Bakonybél 

A bakonyi csillagvizsgáló 800 négyzetméteren várja azokat a látogatókat, akik érdeklődnek a csillagászati és űrkutatási kiállítások, a csillagászati távcsőpark, és a digitális Planetárium iránt. A Pannon Csillagda Planetáriumában nagyfelbontású ismeretterjesztő filmeket vetítenek, emellett igazi érdekesség a kiállított szkafander, a Mars űrszonda másolata és a tűzgömb-terem is – ajánlja a csillagvizsgálót a szallas.hu.

A Csillagdában nappali és éjszakai jegyek megvásárlására is van lehetőségünk, ám a kupola csak tiszta időjárás esetében látogatható.

Részletek

Piszkéstetői Obszervatórium – Mátraszentimre 

A 944 méter magasan fekvő Piszkéstetői Obszervatórium hazánk legnagyobb és legjobban felszerelt csillagvizsgálója, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének megfigyelőbázisa. Hetente hat alkalommal, meghatározott időpontokban csillagászok kalauzolják a látogatókat, bemutatják tevékenységüket, eredményeiket, az obszervatórium jelenlegi három teleszkópját, valamint gyönyörű erdős területét.

Az obszervatóriumot ugyan csak nappal lehetséges meglátogatni, ám például a közeli Vörös-kő kilátóból, illetve a Galya-kilátóból az esti csillaghullást is végigkísérhetjük.

Részletek

Kecskeméti Planetárium – Kecskemét 

A Kecskeméti Planetáriumban 3D vetítések, lézershow, távcsöves bemutató, interaktív programok, oktatóesemények és persze egy kupola várja a látogatókat.

Részletek

Ha távolabbi helyekre utaznánk: 5 csodahely Magyarországon, ahol télen egy Disney-mesében érezhetjük magunkat

Zselici Csillagpark – Zselickisfalud 

A Zselici Csillagpark az Univerzum megismerésének felejthetetlen élményével ajándékozza meg azokat, akik úgy döntenek, hogy felkeresik Európa első Nemzetközi Csillagoségbolt-parkját. A Csillagpark nappali és éjszakai programokkal vár, ilyenek például a különféle kiállítások, csillagnéző túrák és a távcsöves bemutatók is.

A mesterséges fények hiánya, az alacsony szintű fényszennyezés miatt a csillagos égbolt olyan részleteit is láthatjuk szabad szemmel, amelyeket máshonnan lehetetlen megfigyelni

Részletek

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET