Nem véletlenül ez a legnépszerűbb családi túra a Mecsekben

Gyerekkel túrázóknak kifejezetten jó útvonal!

kirandulás turázás
Fotó: Shutterstock

Ajánlottunk már egy könnyű, gyerekekkel is kényelmesen teljesíthető mecseki túrát, majd szintet léptünk, és egy kicsit nehezebb terepet mutattunk, ahol egy érdekes, ferde vízesést is találhatunk a Kéktúra szakaszán, most viszont a legnépszerűbb útvonalat ajánljuk.

A Mecsekben találhatunk számos olyan tájat, ahol szinte megállt az idő, a sváb kultúra és építészet a régmúlt nyugodtabb ritmusát idézi, és ahol az erdő égig nyúló bükkösei egyszerűen feltöltik a lelket. De ha már arra járunk, illik megismerni a Pécs felől megnyíló erdei világot is: a Dömörkaput és környékét.

Biztosan vannak gyerekek, akik bárhol elszórakoztatják magukat, de a legtöbb kicsinek segít a kirándulásban némi út közbeni szórakozás, így hát a mostani túraajánlónkat azoknak ajánljuk, akik szívesen kirándulnának, de olykor nehézségekbe ütköznek a gyerekek ellenállása miatt. Ez a magyarországi szakasz könnyű, érdekes és vannak benne célként (kisvasút, állatkert) megfogalmazható attrakciók is, hogy csábítsuk a kicsiket.

Kisvasúttal a Dömörkapuig

Fotó: Wikimedia

A Pécsi Állatkertnél leparkolunk (vagy letesszük a biciklit), hiszen ide fogunk visszaérkezni. Felszállunk a mecseki kisvasútra, ami kedves, 15 perces döcögéssel elvisz minket Dömörkapu állomásig. Innen a kisebbekkel felkapaszkodhatunk az 1,5 km-re található Misináig vagy a közelebb található Flóra-pihenőig, ahova kedves ismeretlenek szuper hintát helyeztek el.

Ha bevállalósabb a csapat vagy nagyobb gyerekekkel érkeztünk, akkor célba vehetjük a 3,3 km-re, jó magasan található Tubest, ahol fellépcsőzhetünk a János-kilátóba, vagy éppen bejárhatjuk a Rotary körsétányt is. Visszafelé pedig eldönthetjük, hogy éppen az állatkert bejáratához szeretnénk-e érkezni, vagy Dömörkapuig, onnan vonatozva tovább – ez utóbbi persze sétával is kiválható. Ezt az rövid, könnyen teljesíthető távot azoknak ajánljuk, akik szeretnének fél napot a természetben lenni, de nem akarják a családot túlterhelni. Egy pécsi hosszú hétvége tökéletes aktív programja lehet ez a túra, utána pedig lazíthatunk a harkányi gyógyfürdőben.

A túra számokban

  • Táv: a Misina-tetőig 3 km oda-vissza, a Tubeshez 3,3 km oda, visszafelé pedig több útvonal közül választhatunk.
  • Szint: 152 m (Misina), 265 m (Tubes)
  • Nehézség: 1-2
  • Időtartam: a Misina-túráé kb. 1-2,5 óra, a gyerek méretétől függően; a Tubes-tú- ra 2-3 óra
AMI MÉG ÉRDEKELHET