Új életet kezdenétek külföldön? Ezek a legcsaládbarátabb városok 2023-ban

Egy életbiztosító cég azt vizsgálta, mely városok adnak a legtöbbet a családosoknak.

család, gyerek, térkép, kisgyerek, utazás

Világszerte egyre drágul a megélhetés, így nem meglepő, hogy sok szülő gondolkozik el azon, hogy egy olcsóbb városban folytatná az életet. A költözéshez viszont sok faktort kell figyelembe venni: milyen iskolába járhatnak a gyerekek? Van elég gyerekprogram a környéken? Mennyibe kerül egy lakás, albérlet? Egy új kutatás ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre kereste a választ.

A Reassured életbiztosítási cég egy új tanulmányban annak járt utána, mely városok nyújtják a legjobb lehetőséget azok számára, akik családostól szeretnének új életet kezdeni. A felmérésben az alábbi faktorokat vették figyelembe:

  • az átlagos havi bérleti díjak,
  • egy család átlagos havi költése,
  • a bűnözési ráta,
  • a parkok, gyerekprogramok száma,
  • a szennyezettségi szint, és
  • a gyermekgondozás havi költségei.

Ezekben a városokban tárt karokkal várnak: Európai települések, ahol milliókat fizetnek azért, hogy odaköltözzünk

Fotó: Shutterstock

Práter vidámpark, Bécs, Ausztria

Az aranyérmet úgy tűnik, Bécs vihette haza.

Egy háromszobás ingatlan havi bérleti díja itt átlagosan 1560 euróra (körülbelül hatszázezer forintra) tehető, amivel Bécs lekörözte a felmérésben vizsgált városok legtöbbjét. Az osztrák főváros ezen felül bővelkedik zöld parkokban, illetve gyerekprogramokban is: előbbiből például összesen 44 található a város határain belül.

A város a bűnözés tekintetében is jól teljesített: a maximális 100 pontból Bécs mindössze 28,3-as pontszámot ért el.

Bécs mellett egyébként más osztrák városok is felkerültek a top10-es listába; Salzburg és Innsbruck is kimondottan gyerekbarát településeknek számítanak – hívja fel rá a figyelmet az Euronews.

A gyerekprogramok tekintetében a felmérés szerint a fővárosok számítanak a legjobb választásnak. A kutatás szerint a legtöbb programlehetőséget olyan városok tudják nyújtani a gyerekek számára, mint Róma, London, Párizs, Prága és Amszterdam. A legkimagaslóbb eredményt ebben a kategóriában Róma érte el, ahol összesen 684 különböző program és 148 park várja a gyerekeket – utóbbi egyébként a legmagasabb szám a vizsgált városok közül.

Ha barátságosság is fontos tényező lenne: Európa legbarátságosabb városai: magyar nincs, de 4 szomszédos város is a listán

A legbiztonságosabb ország

Fotó: Shutterstock

Zürich, Svájc

Ha a biztonság lenne a legfontosabb faktor számunkra, akkor Svájcban érdemes nézelődnünk. Bár a legbiztonságosabb városnak az osztrák Salzburg mondható (11,94-es bűnözési rátával), országos szintet nézve Svájc mondható a legbiztonságosabbnak, ugyanis az alpesi országban található a legbiztonságosabb városok fele: Zug, Lugano, Luzern, Bern és Zürich.

Ugyanakkor Svájc számít egyben a legdrágábbnak is, a fent említett városok elsősorban a magas költségek miatt kerültek a lista végére.

Zürichben például egy háromszobás ingatlan bérlését körülbelül 4400 euróból (nagyjából) 1,7 millió forintból), Zugban pedig 4330 euróból (nagyjából 1,65 millió forintból) lehet „megúszni”. A gyerekfelügyelet ára sem olcsó ezekben a városokban, ez az összeg mindkettőjük esetében körülbelül 2900 euróra (nagyjából 1,15 millió forintra) tehető.

Ha pedig inkább itthon maradnánk: Egy elemzés szerint ezekben a magyar városokban a legjobb élni 2023-ban

A legkevésbé családbarátabb város titulusát a Manchester (Egyesült Királyság) városa nyerte meg magának. Itt bár a megélhetési költségek nem tragikusan magasak – 2060 eurós (megközelítőleg 800 ezer forint) bérleti díjjal –, a légszennyezettség mértéke nem a legalacsonyabb, valamint a bűnözési ráta itt bizonyult a legmagasabbnak: a 100 pontból 54,9-et ért el a város.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET