Kiruccanás: Nyíregyháza sokkal többet ígér, mint elsőre gondolnád

Az észak-keleti országrész legnagyobb települése pezsgő egyetemváros, ahol mindent találunk, ami egy jó kis városnézéshez kell: ikonikus épületek, állatkert, street food és kertmozi az esti chillhez.



Illusztráció: Faniszló Ádám


Nyíregyházi Állatpark

www.instagram.com

Login • Instagram

A legdinamikusabban fejlődő magyar állatkert, a Nyíregyházi Állatpark (1) több olyan fajnak is otthont ad, amelyet egyedül itt láthatunk az országban, ráadásul május végén egy tucatnyi cuki bébimajom született itt (sárgaszakállas makik és páviánok), s ők már látogathatók!

Nyírvíz-palota

www.instagram.com

Login • Instagram

Ha a legikonikusabb épületet keressük a városban, akkor ez az. A szecessziós palota a Nyírvíz Szabályozó Társulat székhelyeként (2) épült 1912 és 1914 között. Ma már felújított állapotában gyönyörködhetünk benne, még a szocializmus idején leszerelt rétisas utódja is visszakerült a kupolára.

Bujtosi városliget

upload.wikimedia.org

A Bujtos (3) hírhedten elvadult környék volt egykor: a nyíregyházi születésű író, Krúdy Gyula legendás párbajhelyként említette. Mára a mocsarakat lecsapolták, és modern parkot alakítottak ki szökőkúttal, futókörrel, szalonnasütő hellyel.

Nyíregyházi gyros

www.instagram.com

Login • Instagram

Fördős Zé receptoldalának hála tömegek rajonganak már a helyiek „speciális" street foodjáért, a nyíregyházi gyrosért (4). Ez a változat magyaros csavart tesz a görög/török receptbe: reszelt sajttal és tartármártással készül, kifliben tálalva. Városszerte több helyen is készítik.

Rózsakert szabadtéri mozi

upload.wikimedia.org

Ha az este is a városban ér bennünket, kihagyhatatlan program a szabadtéri mozi: a Móricz Zsigmond Színház nyári játszóhelyén, a Rózsakert Szabadtéri Színpadon (5) nyaranta kultfilm-klasszikusokkal várják a nézőket sötétedés után.

AMI MÉG ÉRDEKELHET