Eladják Los Angeles horrorszállodáját

Nem mindenki örül ennek.

Los Angeles
Shutterstock

A horrortörténetek rajongói számára érdekes lehetőség nyílt Los Angeles nagyvárosában, ugyanis eladósorba került az összeesküvés-elméletek tárgyát képező, gyilkosságokról és furcsa történetekről ismert szálloda, a Cecil Hotel. Az elég rossz állapotban lévő hotel sokak számára az egyetlen megfizethető lakhatási lehetőség, emiatt a jelenlegi lakók aggódnak, hogy hamarosan szállás nélkül maradhatnak.


A hollywoodi sztárok körében is kedvelt Los Angeles nem az olcsó lakásairól híres, néhány nehezebb helyzetben lévő lakos számára pedig a kísérteties múlttal rendelkező Cecil Hotel jelentette a megfizethető alternatívát egy albérletre. Az egykor high-end szállodában még a 19. században alakítottak ki lakótornyokat, most viszont a tulajdonosok továbbadnának rajta.

A hotelt március 5-én rakták fel a piacra a helyiek, a lakók és az itt tevékenykedő önkéntesek meglepetésére.

A döntés az elmúlt hét hónapban itt dolgozó Dylan Littlefield tiszteletest is meglepte, aki csak egy riporter ismerősétől értesült az eladásról. A bejelentést követő pár órában Littlefield telefonja felrobbant a pánikoló lakosok hívásaitól.

„A lakosok, különösen azok, akik kemény szeparációs traumával küzdenek, nagyon aggódtak, hogy emiatt hajléktalanná válnak majd”

– olvashatók Littlefield szavai a Thrillist cikkében.

A közelgő eladásról egyelőre elég keveset lehet tudni; bárki is vásárolja meg végül a szállodát, át kell vegye a 91 évre szóló földbérleti szerződést. Littlefield is bizonytalan az új tulajdonos és az ő szándékait illetően, de bízik abban, hogy konstruktívan fogják tudni megoldani a helyzetet.

Ezekről hallottál már? 5 hátborzongató hely a világon, ahol csak a kísértetek érzik jól magukat

A hotel háttere

A luxusszállodának tervezett Cecil Hotelt még 1927-ben nyitották meg, ezt akkor még a berendezés is a kifinomultságot tükrözte. A hamarosan bekövetkezett gazdasági világválság hatására viszont a hotel hanyatlásnak indult, és az sem segített, hogy a környéken virágzásnak indult a prostitúció és a kábítószer-fogyasztás, a ma Skid Rownak nevezett terület pedig idővel az erőszak melegágyává vált.

A 20. század java részében a Cecil Hotel egyfajta bűnközpontként működött, mígnem 2007-ben egyes fejlesztők megpróbálták újramárkázni az épületet – a projektet viszont sosem sikerült befejezni. Pár évvel később, 2011-ben a hotel egyik felét elkezdték rendeltetésszerűen szállodaként (Stay On Main néven) használni, a másik felét viszont meghagyták a lakók számára. A névváltozás ellenére a rossz körülmények nem változtak, az óvatlan turistáknak pedig fogalmuk sem volt arról, hogy a szálláshely, amit lefoglaltak, a köztudatban „Az Öngyilkosként”, illetve a „Halál szállodájaként” él.

Az elkövetkező években egy szállodafejlesztő megvásárolta a Cecilt, ám nem sokat sikerült haladni vele: a szálloda végül 2021-től kezdve kezdett el teljes egészében megfizethető lakóhelyként funkcionálni.

Mégis mi történt ebben a szállodában?

Ismerve a hotel eredetét, talán nem lesz meglepő információ, hogy a szállodában az évtizedek során számos (sorozat)gyilkos szállt meg: ilyen például a „Night Stalker” néven ismert Richard Ramirez vagy a szexmunkások életének véget vető Jack Unterweger. Ezen felül saját életüknek is rengetegen vetettek véget a hotel területén.

A leghíresebb incidens egyébként egy kanadai diákhoz, Elisa Lamhoz köthető, akinek testét eltűnését követően végül egy közeli víztározóban találták meg –

ez a történet és a Ramirez-gyilkosságok inspirálták egyébként a népszerű sorozat, az American Horror Story ötödik, Hotel című évadját is.

Ez is érdekelhet: 6 horrorfilmes helyszín, amit a valóságban is meglátogathatunk

A jelenlegi helyzet

A lakóhelyként funkcionáló szálloda állapota napjainkban sem javult. A Los Angeles Times 2023-as jelentése szerint a 600 egységből álló épületben a lakók borzasztó körülmények között élnek: a falak penészesek, a folyosókat egerek és csótányok járják, a vizesblokkok pedig teljesen el vannak dugulva.

A helyzet javításán Littlefieldhez hasonló önkéntesek dolgoznak, nemrég például a JWCH Institutenak köszönhetően két klinika is megnyitott a földszinten, de az önkéntesek igyekeznek közösségi eseményeket szervezni, valamint hamarosan elindul majd egy Anonim Alkoholista csoport is.

„Remélem az új tulajdonosnak jobb érzéke lesz azzal kapcsolatban, hogy az épületnek mire van szüksége. Ha esetleg elgondolkoznak majd azon, hogy mekkora jelentőséggel bír a nehéz sorsú lakosok számára a Cecil, akkor rengeteg ember életén tudnának óriásit változtatni”

– mondta Littlefield.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET