Ünnepi jolly joker: brokkolis-sajtos rétes

Egy érdekes kombináció, ami előételként és sós süteményként is beleilleszthető az ünnepi menübe.

Fotó: 123rf

Amikor már végképp nem tudjuk, hogy mit főzzünk a családnak, akkor érdemes elkészíteni ezt az ínycsiklandó sajtos-brokkolis rétest. Sőt tulajdonképpen bármikor bevethető, hiszen fogyaszthatjuk ráérős reggeleken, kínálhatjuk húsételek mellé köretnek, de önmagában, partifalatként is megállja a helyét.

Hozzávalók:

  • 800 g brokkoli (lehet mélyhűtött is)
  • 150 g reszelt mozzarella
  • fél fej vöröshagyma
  • 50 g vaj
  • 1 tojás
  • só, bors
  • 9 réteslap
  • 3 ek. zsemlemorzsa
  • 2-3 tk. lenmag
  • olvasztott vaj a tészta megkenéséhez

Elkészítés:

Fotó: 123rf

1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A brokkolit forrásban lévő sós vízbe tesszük, fedő alatt 5 percet főzzük, majd leszűrjük.
2. A hagymát apróra vágjuk, és a vajon üvegesre pároljuk. A brokkolit kisebb darabokra vágjuk, és hozzáadjuk a hagymához. Folytonos kevergetés mellett pár percig pirítjuk, aztán félretesszük hűlni.
3. Egy tálban összekeverjük a tojást és a sajtot, ezután hozzáadjuk a brokkolis keveréket is, és sóval, borssal ízesítjük.
4. Három réteslapot egymásra helyezünk, a lapokat megkenjük kevés olvasztott vajjal, illetve meghintjük zsemlemorzsával. A töltelék egyharmadát ráhalmozzuk a tészta alsó harmadára, és óvatosan, szorosan feltekerjük. Ezt a műveletet megismételjük még kétszer, az így kapott három tekercset pedig sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
5. A tekercsek tetejét megkenjük olvasztott vajjal, majd kevés lenmaggal díszítjük őket.
6. A rétest 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük, felszeletelve tálaljuk.

A karácsony sok otthonban a családi receptek megidézését jelenti, ha azonban idén nincs időd hosszadalmas, bonyolult fogásokra, viszont ragaszkodsz a karácsony klasszikus ízeihez, az is megoldás, ha megrendeled a menüt. Amennyiben rendelsz, neked kényelmesebb lesz az ünnep, a vendéglátóhelyeknek pedig segítesz átvészelni ezt a nehéz időszakot.
(X)
AMI MÉG ÉRDEKELHET