Sokak szerint Amszterdam a világ bicajfővárosa, pedig a cím egy másik holland városé

Persze a holland főváros sem panaszkodhat, ha kerékpározásról van szó.

amszterdam kerékpár
Shutterstock

A környezetvédelem jegyében egyre több város igyekszik motiválni az embereket arra, hogy autó helyett kerékpárra pattanjanak. Melyek viszont a legbiciklibarátabb városok, ahol a lakosok nagy része már inkább két keréken indul útnak?


A Global Bicycle Cities Index szerint a legbiciklibarátabb városok túlnyomó többsége Európában található.

Az elemzés nem csupán azt vizsgálta, hány bicikliút vezet végig egy adott városon, de olyan faktorokat is figyelembe vett, mint a balesetek és a lopások száma, az infrastruktúra, a kerékpárokat érintő befektetések mértéke, a kerékpárkölcsönző üzletek mennyisége vagy a közösségi kerékpárszolgáltatások jelenléte.

A kutatás során 90 olyan várost elemeztek, ahol azt látták, van hajlandóság a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére, illetve a kerékpáros beruházások növelésére. Az elemzés készítői szerint a tanulmány nem a jó" és a rossz" biciklis városokat hivatott megállapítani, sokkal inkább az elemzett 90 város kerékpáros kultúráját igyekszik bemutatni.

5. Amszterdam, Hollandia

Fotó: Shutterstock

Amszterdam, Hollandia

A kérdés hallatára legtöbben Hollandia fővárosát mondanák, pedig Amszterdam csak az ötödik helyre került. A város leginkább a biztonság tekintetében maradt le: Amszterdamban százezer kerékpárosra több mint ezer baleset jut, ami majdnem ötször annyi, mint például Koppenhága esetében.

Ez is érdekelhet! Ha kimozdulnál az ősszel: 5 különleges kirándulóhely Budapest közelében

4. Koppenhága, Dánia

Fotó: Shutterstock

Koppenhága, Dánia

Dánia fővárosa az alacsony lopási aránynak és az autómentes napoknak köszönhetően megelőzte Amszterdamot a ranglistán. Amellett, hogy Koppenhága sokat fektet a kerékpáros infrastruktúrába, a dánokat úgy tűnik, még a hideg telek sem tántorítják el attól, hogy biciklire üljenek.

3. Antwerpen, Belgium

Fotó: Shutterstock

Antwerpen, Belgium

Annak ellenére, hogy a belga Antwerpenben ritkásabban vannak klasszikusnak mondható kerékpárutak, a biciklimegosztó szolgáltatásoknak, az autómentes napoknak és a rengeteg kerékpáros eseménynek köszönhetően harmadik helyen végzett.

Olvasd el ezt is! Európai települések, ahol milliókat fizetnek azért, hogy odaköltözzünk

2. Münster, Németország

Fotó: Shutterstock

Münster, Németország

A dobogó második fokán egy német város, Münster áll. A városban bár a lakosok majdnem 40 százaléka használ biciklit, a halálos kerékpárbalesetek aránya rendkívül alacsonynak mondható. Münsterben is egészen sokat fektetnek az infrastruktúrába és a város alapvetően igencsak biztonságosnak mondható. Mindemellett itt számos kerékpáros eseményt szerveznek, ráadásul még az időjárás is a legtöbbször kedvez a bicikliseknek.

Olvastál már erről? Izland megóvná természeti kincseit, bevezethetik a turistaadót

Na de melyik város viheti haza az aranyérmet? 

@drive.magazine Te szeretsz bringázni?🚲#drivemagazine#foryou#nekedbe#utazas#bicikli#kerekpar#varosok♬ Funky song(837730) - sostuento

TikTok-videónkból kiderül, hogy a legbiciklibarátabb város szintén Hollandiában található. Itt az emberek több mint fele rendszeresen ül kerékpárra, amit persze a jó kerékpáros infrastruktúra is segít. A városban alacsonynak mondható a baleseti ráta, a kerékpáros befektetések száma viszont annál magasabbnak.

Fotó: Shutterstock

A nyertes holland város: Utrecht

A városról még pár érdekesség:

  • rengeteg történelmi épület található benne;
  • a Rajna partján fekszik, az egyik legismertebb látványossága pedig a Szent Márton-katedrális;
  • a városban található Hollandia legnagyobb egyeteme;
  • Hollandia egyetlen pápája, VI. Adorján pápa ebből a városból származott.

Budapest ugyan nem került bele a tanulmányba, de ha kedvünk van hozzá, a teljes ranglistát itt tudjuk megtekinteni.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET