Gyerekek, biciklire fel!

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség háromnapos bringás osztálykirándulásokat szervez.

bicikli kerekpar osztalykirandulas
Fotó: Shutterstock

2022-ben összesen 13 útvonalon, közel 5000 fő vett részt a MAKETUSZ hétnapos bringás túráin – a sikeren felbuzdulva a szervezet idén először háromnapos kerékpáros osztálykirándulásokat is meghirdetett. A program célja, hogy a gyerekek aktívan kiránduljanak, vagyis ne csak buszozzanak egyik helyről a másikra, hanem mozogjanak, sportoljanak a programok között is.

A MAKETUSZ először 2018-ban hívta életre a nyári szünetben a Bringás Vándor programot, ami azóta töretlenül nagy népszerűségnek örvend. Azóta minden évben szerveztek hasonló túrákat, tavaly közel ötezer fő vett részt a egyhetes bringás túrákon, melyek ideje alatt a résztvevők a sportot a szórakozással ötvözve látogatták végig az adott terület nevezetességeit, valamint még jobban megismerkedtek a régió természeti és kulturális kincseivel.

Idén év közben is

Fotó: MAKETUSZ

Mivel nagy volt az érdeklődés év közben is a szervezett biciklis túrák iránt, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség úgy döntött, hogy tanév közben is egyedülálló lehetőséget biztosítanak a gyermekek és a pedagógusok számára, és biciklis osztálykirándulásokat hirdetnek meg. Pénzes Erzsébet, a MAKETUSZ elnöke arról beszélt, hogy a program célja, hogy a diákok aktívan, a természetben töltsék el az osztálykirándulásukat. „A diákok a programon nem a legfelkapottabb helyekre látogatnak el Magyarországon, hanem rejtett kincsek nyomába erednek. Az osztálykirándulások manapság normál esetben arról szólnak, hogy a gyerekek a nap nagy részében egy buszban ülnek, el sem fáradnak. Erre nyújtanak alternatívát a kerékpáros kirándulások” – idézte a szervezet Pénzes Erzsébet szavait a tájékoztatóban.

Sport, kikapcsolódás, tanulás

Ez a három legfontosabb célja ezeknek a háromnapos osztálykirándulásoknak, amelyen az érkezés és távozás napján különböző színes, kulturális, ismeretterjesztő- vagy sportprogramokon lehet részt venni, a középső napon pedig igénytől függően 30-60 kilométeres kerékpártúrán vesznek részt a diákok. Útközben lehetőség van látnivalók megtekintésére, programok igénybevételére, fürdésre, pihenésre. A szövetség táborai „zöld” táborok, ahol nagy figyelmet fordítanak arra, hogy minél kisebb legyen a túrák és a túrázók ökológiai lábnyoma.

Országszerte hét helyszínen hirdették meg a hiánypótló programot.

A biciklis osztálykirándulások alatt a Zemplént, Palócföldet, a Vértest, Festeticsek földjét, az Alpokalja-Fertő-tájat, a Cserehátat és a Velencei-tavat lehet bejárni.

Fotó: MAKETUSZ

A biciklis osztálykirándulások részvételi díja helyszínenként változó, de egyaránt tartalmazza a szállást két éjszakára, a teljes ellátást, a kerékpár és sisakhasználatot, a túrakísérőt és a baleset- és felelősségbiztosítást a résztvevők számára. Csoportonként – függetlenül a résztvevők létszámától – egy táborvezetőnek nem kell részvételi díjat fizetnie. A tavaszi turnusokra március 31-ig lehet jelentkezni, a a bringásvándor.hu oldalon.

AMI MÉG ÉRDEKELHET